ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εντός του Οκτώβρη η καταβολή των εφημεριών

Στα μέσα Οκτωβρίου θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις για την απογευματινή εφημερία στα εμβολιαστικά Κέντρα Υγείας
Εντός του Οκτώβρη η καταβολή των εφημεριών

Στα μέσα Οκτωβρίου θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις για την απογευματινή εφημερία στα εμβολιαστικά Κέντρα Υγείας που θα αφορά αναδρομικά το διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου, ανέφερε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπης Τζούφη.

Ο υπουργός ανέφερε ότι όποιος εργάζεται θα πρέπει άμεσα να παίρνει και τα χρήματα τα οποία αντιστοιχούν σε αυτή την εργασία, έτσι ρυθμίστηκαν κάποια νομοθετικά ζητήματα που υπήρχαν με τον ν.4798/2021 αναφορικά με τη συμμετοχή στο εμβολιαστικό πρόγραμμα και πλέον «είμαστε έτοιμοι και μέσα στον Οκτώβριο να γίνει η πληρωμή, η οποία και θα αφορά αναδρομικά το διάστημα Ιανουαρίου έως Αύγουστο ώστε να εκλείψει και το πρόβλημα αυτό».

Σχετικά με τους εμβολιασμούς σε ακριτικές και δυσπρόσιτες περιοχές, ανέφερε πως με την επιστροφή του ιατρικού προσωπικού στα Κέντρα Υγείας θα αποκατασταθεί σιγά σιγά η λειτουργία τους. Από τις Περιφέρειες υπήρξε η δυνατότητα των κατ’ οίκον εμβολιασμών, ενώ έχει δοθεί η δυνατότητα εμβολιασμού σε ιδιώτες γιατρούς οι οποίοι μπορεί να καλύψουν σε ένα μεγάλο βαθμό το κοινό όπως επίσης και η δυνατότητα εμβολιασμών σε παιδιάτρους όταν έχουμε να κάνουμε με κατηγορίες παιδιών.

Παράλληλα υπάρχουν και οι κινητές μονάδες των ΥΠΕ όπου ήδη βρίσκονται σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη και βρίσκονται και σε απομακρυσμένες περιοχές. Ο υπουργός, τόνισε πως «θέλουμε ο ανεμβολίαστος πληθυσμός να πειστεί αλλά και να έχουν τη δυνατότητα όσοι δεν μπορούν να μετακινηθούν στο να εμβολιαστούν» .

Ο κ. Θ. Πλεύρης εκτίμησε ότι και αυτός ο χειμώνας θα έχει τις συνθήκες της πίεσης αλλά έχουμε ένα βασικό πλεονέκτημα ότι το 70% ενηλίκων και το 60% του γενικού πληθυσμού είναι εμβολιασμένο. Γι’ αυτό καλούμε τους πολίτες να εμβολιαστούν καθώς έχει καταγραφεί ότι οι περιοχές οι οποίες έχουν μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη παράγουν και λιγότερα κρούσματα και κυρίως πολύ λιγότερες νοσηλείες και βαριές νοσηλείες σε αντίθεση με τις περιοχές που είναι σε χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.

Ερωτηθείς σχετικά με τις μετακινήσεις προσωπικού από τα Κέντρα Υγείας σε νοσοκομεία προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες που προέκυψαν από την πανδημία, ο υπουργός ανέφερε πως σε όλη της διάρκεια της υγειονομικής κρίσης ουσιαστικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας λειτούργησε ως μια υγειονομική περιφέρεια και η πρωτοβάθμια υγεία διέθεσε τις δυνάμεις της στο ευρύτερο ΕΣΥ, ειδικά στα νοσοκομεία τα οποία είχαν να αντιμετωπίσουν COVID περιστατικά.

Οπότε, υπήρξαν μετακινήσεις προσωπικού κυρίως της ειδικότητας της Γενικής Ιατρικής. Πλέον ανάλογα με τις ανάγκες γίνεται μια αξιολόγηση και ιεράρχηση προκειμένου να επιστρέψει το υγειονομικό προσωπικό στις οργανικές του θέσεις. Και αυτό, όμως, πάλι θα γίνει με απόλυτη εκτίμηση των συνθηκών της πανδημίας και τις ανάγκες που έχει συνολικά το σύστημα.

Απαντώντας στο θέμα των κινήτρων που πρέπει να υπάρξουν προκειμένου να υπάρξει ενδιαφέρον για την κάλυψη των οργανικών θέσεων του ΕΣΥ κυρίως σε δυσπρόσιτες περιοχές, ο υπουργός ανέφερε πως «είμαστε σε συνεννόηση και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και υπάρχουν ήδη δήμοι και περιοχές που πραγματικά συμβάλουν πολύ σημαντικά στο κομμάτι της κατοικίας. Αυτό το οποίο όμως δεν είναι αρκετό και εμείς θέλουμε πέρα από την κατοικία, να υπάρχουν και επιπλέον κίνητρα. Ήδη για την ειδικότητα των αναισθησιολόγων, όπου παρουσιάζεται μεγάλο πρόβλημα, φέραμε ένα νομοσχέδιο προκειμένου να μπορούν να κάνουν εφημερίες -είτε ιδιώτες αναισθησιολόγοι είτε του Δημοσίου- σε άλλα τμήματα, παίρνοντας μία αποζημίωση».

Σχετικά με την αναδιοργάνωση της πρωτοβάθμιας Υγείας, ο υπουργός ανέφερε ότι τους επόμενους μήνες «θα φέρουμε ένα συνολικό νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια Υγεία σε συνδυασμό με τη μεταρρύθμιση που θέλουμε να κάνουμε στον ΕΟΠΥΥ που και θα ενισχύει τις υπάρχουσες δομές αλλά και θα δίνει μία ολόκληρη κατεύθυνση για το ρόλο με τον οποίο πρέπει να λειτουργεί. Διότι αυτή τη στιγμή μεγάλο μέρος της το καλύπτει ουσιαστικά το εθνικό σύστημα υγείας παρότι που δεν είναι αυτή η αποστολή του».

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΜΠΑΣΟΥΚΟΣ
ΤΣΩΚΟΣ