Επίδομα θέρμανσης: Mέχρι πότε θα μπουν τα λεφτά και τί πρέπει να ξέρετε για την παράταση
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα θέρμανσης: Mέχρι πότε θα μπουν τα λεφτά και τί πρέπει να ξέρετε για την παράταση

Μάλιστα σχετική απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ και τροποποιεί την προηγούμενη σχετικά με το επίδομα θέρμανσης για την χειμερινή περίοδο 2022 - 2023.

Η επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης, ύψους 25 λεπτών το λίτρο με ΦΠΑ, αποφασίσαμε να παραταθεί για ένα ακόμη τρίμηνο στα 15 λεπτά με ΦΠΑ», είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Όπως δήλωσε στον ΣΚΑΙ 100.3, έρχεται εκταμίευση γενναίας δόσης του επιδόματος θέρμανσης, στο ύψος των 190 εκατ. ευρώ και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα οικονομικά δεδομένα και τις προβλέψεις για το 2023, αλλά και τις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση.

Μάλιστα σχετική απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ και τροποποιεί την προηγούμενη σχετικά με το επίδομα θέρμανσης για την χειμερινή περίοδο 2022 – 2023.

Με την τροποποίηση αυτή, δίνεται η δυνατότητα στους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης που δεν είχαν υποβάλει αίτηση έως 9/12/2022, να υποβάλλουν την αίτησή τους από τις 20 Δεκεμβρίου 2022 έως τις 13 Ιανουαρίου 2023.

Σύμφωνα με την απόφαση  αυτή η τροποποίηση γίνεται λόγω της ανάγκης χορήγησης επιδόματος σε συγκεκριμένες κατηγορίες καταναλωτών πετρελαίου θέρμανσης εσωτερικής καύσης (DIESEL), φωτιστικού πετρελαίου (μπλε κηροζίνης), φυσικού αερίου, υγραερίου, καυσόξυλων, βιομάζας (πέλετ) και θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης.

Η απόφαση δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ και τροποποιεί την προηγούμενη σχετικά με το επίδομα θέρμανσης για την χειμερινή περίοδο 2022 – 2023.

Ερωτηθείς για το εάν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για το επίδομα θέρμανσης, ο κ.Σταϊκούρας είπε χαρακτηριστικά: «Την Τετάρτη θα υπάρξει σημαντική εκταμίευση 500 εκατ ευρώ προς αδύναμους, αλλά και η εκταμίευση γενναίας δόσης του επιδόματος θέρμανσης, στο ύψος των 190 εκατ. ευρώ. Μιλάμε για 700 εκατ. ευρώ που θα πιστωθούν την Τετάρτη. Η επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης, ύψους 25 λεπτών το λίτρο με ΦΠΑ, αποφασίσαμε να παραταθεί για ένα ακόμη τρίμηνο στα 15 λεπτά με ΦΠΑ».

Αναλυτικά η απόφαση για το επίδομα θέρμανσης
Αναλυτικά η απόφαση αναφέρει :

Τροποποιούμε την υπό στοιχεία Α.1156/2022 κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών και του Υφυπουργού Οικονομικών ως ακολούθως:

1. Η παρ. 1 του Άρθρου 4 αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Επίδομα χορηγείται στα φυσικά πρόσωπα των παρ. 1 και 2 του άρθρου 1, μετά από σχετική αίτηση που αρμοδίως υποβάλλεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παρ. 2 έως και την 9η Δεκεμβρίου 2022. Όσα από τα ως άνω αναφερόμενα φυσικά πρόσωπα δεν έχουν υποβάλλει αίτηση μέχρι την 9η Δεκεμβρίου 2022, μπορούν να την υποβάλλουν από την 20ή Δεκεμβρίου 2022 μέχρι και την 13η Ιανουαρίου 2023.».

2. Το τελευταίο εδάφιο της περ. β’ της παρ. 3 του Άρθρου 4 αντικαθίσταται ως εξής:

Η ενεργοποίηση αυτή δεν μπορεί να γίνει μετά τις 13 Ιανουαρίου 2023».

Η πληρωμή του επιδόματος για όσους ήδη έχουν κάνει αίτηση, σύμφωνα με την προηγούμενη απόφαση, γίνεται στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου και «σπάει» σε 3 ημερομηνίες:

Η πρώτη θα γίνει σήμερα έως την 21η Δεκεμβρίου 2022 το βράδυ, για την προκαταβολή της παρ. 2 του άρθρου 4 και το σύνολο των αγορών, που θα τιμολογηθούν έως την 30ή Νοεμβρίου 2022, εφόσον αυτές αντιστοιχούν σε επίδομα που υπερβαίνει το ποσό της προκαταβολής και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 9η Δεκεμβρίου 2022.

Η δεύτερη έως την 28η Φεβρουαρίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Φεβρουαρίου 2023.
Η τρίτη έως την 28η Απριλίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Απριλίου 2023.

Συνοπτικά λοιπόν μέχρι σήμερα το βράδυ θα καταβληθούν τα χρήματα για το επίδομα θέρμανσης σε παλαιούς και νέους δικαιούχους. Χιλιάδες δικαιούχοι θα λάβουν ως προκαταβολή ολόκληρο το ποσό της περυσινής επιδότησης, ενώ οι νέοι δικαιούχοι -που θα υπέβαλαν φέτος πρώτη φορά αίτηση ή άλλαξαν από το φυσικό αέριο σε πετρέλαιο θέρμανσης- θα δουν τα χρήματα που δικαιούνται στους τραπεζικούς τους λογαριασμού.

 

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr