Μυστικά εξοικονόμησης ενέργειας για το ψυγείο σας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μυστικά εξοικονόμησης ενέργειας για το ψυγείο σας

Πώς μπορείτε να εξοικονομήσετε ενέργεια και από τη χρήση του οικιακού σας ψυγείου

Ο καιρός περνάει, ο χειμώνας είναι προ των πυλών και η ενεργειακή κρίση βαθαίνει με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να ψάχνουν από τα πιο απλά μέχρι τα πιο περίεργα κόλπα για να εξοικονομούν ενέργεια στην καθημερινότητα τους.

Πέρα από το προφανές, τη μείωση δηλαδή της χρήσης ηλεκτρικών συσκευών προκειμένου να μειωθεί και η κατανάλωση, υπάρχουν εύκολα κόλπα τα οποία μπορούν να σας βοηθήσουν στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Πολύ καλή ιδέα είναι να αυξήσουμε την αποδοτικότητα των συσκευών, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί χρησιμοποιώντας τις σωστά. Δηλαδή, το κουμπί στα πλυντήρια για εξοικονόμηση έως και 30% στην κατανάλωση ρεύματος ή την ρύθμιση της τηλεόρασης για μείωση ενέργειας.

Το ψυγείο είναι η μόνη συσκευή που δυσκολεύει τα πράγματα, καθώς η μείωση της κατανάλωσης ρεύματος δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, όμως υπάρχουν τρόποι να διασφαλίσετε την εύρυθμη λειτουργία του και να μη σπαταλάτε περισσότερο ρεύμα από αυτό που είναι αναγκαίο.

Τα μυστικά για εξοικονόμηση ενέργειας για το ψυγείο

  • Μόνωση: Καλό είναι να ελέγχετε ανα τακτά χρονικά διαστήματα το μονωτικό λάστιχο στην πόρτα του ψυγείου σας, ώστε να είναι καθαρό και να κάνει καλή επαφή και να μην υπάρχει η λεγόμενη απώλεια ψύξης
  • Κλειστές πόρτες: Περιορίστε, όσο το δύνατον περισσότερο το άνοιγμα και κλείσιμο της πόρτας του ψυγείου. Με αυτό τον τρόπο ελαχιστοποιείτε τον χρόνο ανάκτησης θερμοκρασίας και μειώνετε την κατανάλωση από τη λειτουργία του μοτέρ.
  • Σωστή θέση: Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως είναι καλό είναι να τοποθετούμε και το ψυγείο μακριά από εστίες θέρμανσης, όπως είναι ο φούρνος και τα καλοριφέρ, έτσι ώστε να μην χάνεται περιττή ενέργεια προκειμένου να διατηρηθεί το εσωτερικό του δροσερό.
  • Θερμοστάτης: Αποφύγετε την υπερβολική ψύξη, ρυθμίζοντας το θερμοστάτη του συστήματος ψύξεις του ψυγείου σας σε μεγαλύτερη θερμοκρασία, σύμφωνα με τις προτεινόμενες τιμές του κατασκευαστή. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να εξοικονομήσετε έως και 15% στο ρεύμα.
  • Απόψυξη: Εάν το ψυγείο σας είναι παλαιότερο μοντέλο και δεν υπάρχει η λειτουργία της αυτόματης απόψυξης, τότε συνίσταται τακτική απόψυξη. Σημειώνουμε πως ένα στρώμα πάγου πάχους 5χιλιοστών μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση ρεύματος κατά 30%.
  • Εφημερίδες στην κατάψυξη:Ναι κι όμως μπορεί να φαίνεται περίεργο, ωστόσο σύμφωνα με τους ειδικούς, ο καταψύκτης θα πρέπει να είναι γεμάτος κατά 70% με 85% περίπου, ακόμα και εάν δεν έχετε αρκετά τρόφιμα για να καταψύξετε.
    Μία εύκολη λύση είναι να χρησιμοποιήσετε φύλλα παλιάς εφημερίδας, τα οποία θα τα τσαλακώσετε σε μεγάλες μπάλες και στη συνέχεια θα τοποθετήσετε εντός της κατάψυξης στα ράφια που είναι άδεια.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr