Ψυγεία, κουζίνες, κλιματιστικά: Πώς θα καις λιγότερο ρεύμα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ψυγεία, κουζίνες, κλιματιστικά: Πώς θα καις λιγότερο ρεύμα

Μάθε να χρησιμοποιείς έξυπνα τις ηλεκτρικές οικιακές συσκευές στο σπίτι του και μείωσε τα έξοδα.

Οι οικιακές συσκευές καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια απ’ όση φανταζόμαστε. Και γι΄αυτό υπάρχουν κάποια tips για να μειώσεις την ενεργειακή τους κατανάλωση.

Οι τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας έχουν φέρει τα πάνω κάτω στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Κάθε νέος λογαριασμός ρεύματος είναι και ένα καινούριο σοκ!

Μήπως ήρθε η ώρα όμως να αναλάβεις δράση; Μάθε να χρησιμοποιείς έξυπνα τις ηλεκτρικές οικιακές συσκευές στο σπίτι του και μείωσε τα έξοδα.

Ακολούθησε τις παρακάτω «πράσινες» συμβουλές και ωφέλησε την τσέπη σου, αλλά και το περιβάλλον.

Αρχικά, επίλεξε συσκευές με μικρή κατανάλωση ρεύματος και με την υψηλότερη ενεργειακή κλάση (Α+++ ή Α). Και πάντα να ακολουθείς τις οδηγίες χρήσης του κατασκευαστή. Εν συνεχεία, φρόντισε να χρησιμοποιείς έξυπνα και σωστά τις ηλεκτρικές συσκευές του σπιτιού σου, προκειμένου να μειώσεις την κατανάλωση της ενέργειας.

Ηλεκτρική κουζίνα

Η πιο ενεργοβόρα ηλεκτρική συσκευή είναι σίγουρα η κουζίνα. Είναι όμως και απαραίτητη! Το να κάνεις απεργία πείνας δεν είναι η λύση. Μπορείς, ωστόσο, να εφαρμόσεις τα παρακάτω απλά πραγματάκια:

Εστίες

Φρόντιζε τα μαγειρικά σου σκεύη να εφαρμόζουν ακριβώς στην επιφάνεια του ματιού της κουζίνας. Σε κάθε άλλη περίπτωση, σπαταλάς 20-30% περισσότερη ενέργεια από ό,τι χρειάζεσαι.

Βάλε στην καθημερινότητα σου τη χύτρα ταχύτητας, καθώς σου εξοικονομεί έως και 60% ρεύμα και χρόνο.
Σκέπαζε την κατσαρόλα με το καπάκι της όταν βράζεις νερό, καθώς έτσι επέλθει πιο γρήγορα ο βρασμός.

Προτίμησε τη χαμηλή φωτιά. Επομένως, μόλις το φαγητό πάρει μια καλή βράση, μπορείς να χαμηλώνεις τη φωτιά και να το αφήνεις να σιγοβράσει έως ότου ετοιμαστεί.

Κλείνε το μάτι της κουζίνας ή τον φούρνο 5-10 λεπτά πριν τελειώσει το μαγείρεμα. Η θερμοκρασία που ήδη υπάρχει είναι αρκετή για να τελειώσει το μαγείρεμα του φαγητού.

Προτίμησε μια ηλεκτρική κουζίνα με κεραμικές εστίες και αυτόματο θερμοστάτη.

Φούρνος

Ο τακτικός καθαρισμός του φούρνου αυξάνει την απόδοσή του.

Κάνε προθέρμανση λίγα λεπτά πριν από τη χρήση του και μην τον αφήνεις να καίει άδειος.

Ρύθμισε τον φούρνο σου στη θερμοκρασία που χρειάζεσαι και όχι μεγαλύτερη.

Χρησιμοποίησε τη λειτουργία του θερμού αέρα για να μαγειρέψεις 2 φαγητά ταυτόχρονα (ένα σε κάθε σχάρα) και μην ανοίγεις άσκοπα την πόρτα, όταν είναι σε λειτουργία, γιατί έτσι χάνεται το 20% της θερμότητας.

Αν θες να ζεστάνεις μικρές ποσότητες φαγητού, προτίμησε ένα κατσαρολάκι με κλειστό καπάκι, αντί να ανάψεις ολόκληρο τον φούρνο.
Ψυγείο

Φρόντισε το ψυγείο να βρίσκεται μακριά από το καλοριφέρ, την ηλεκτρική κουζίνα, το πλυντήριο και μέρη με πολύ ήλιο.

Ρύθμισε τον θερμοστάτη του σύμφωνα με τις προτεινόμενες τιμές του κατασκευαστή. Έτσι θα αποφύγεις την υπερβολική ψύξη και μπορεί να εξοικονομήσεις έως και 15% ηλεκτρική ενέργεια.

Άφησε τουλάχιστον 5-10 εκατοστά απόσταση από τον τοίχο και κατά περιόδους ξεσκόνισε καλά τις σωληνώσεις (πλέγμα) στην πίσω πλευρά του.

Μην καλύπτεις τα κενά εξαερισμού του.

Τα ψυγεία τελευταίας τεχνολογίας κάνουν αυτόματη απόψυξη. Ωστόσο αν το δικό σου δεν διαθέτει, συνιστάται μια τακτική απόψυξη, γιατί ένα στρώμα πάγου πάχους 5χιλιοστών μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση ρεύματος κατά 30%. Μην ανοίγεις συχνά την πόρτα του ψυγείου και μην την κρατάς πολλή ώρα ανοικτή.

Τσέκαρε αν το λάστιχο της πόρτας είναι καθαρό και αν εφαρμόζει καλά.

Για λόγους υγείας και οικονομίας μην τοποθετείς ζεστά φαγητά στον θάλαμο ψύξης.

Όταν λείπεις από το σπίτι για μεγάλα χρονικά διαστήματα, βγάζε το ψυγείο από την πρίζα, άδειαζε το περιεχόμενο του και άφηνε την πόρτα ανοικτή για να αερίζεται.

Πλυντήριο ρούχων

Γενικά καλό είναι να εφαρμόζεις τις οδηγίες χρήσης του κατασκευαστή, ώστε να εξοικονομείς ηλεκτρική ενέργεια, νερό, απορρυπαντικό και παράλληλα, να διατηρείς την καλή λειτουργία της συσκευής.

Κάνε πρόπλυση μόνο όταν είναι απαραίτητο.

Χρησιμοποίησε χαμηλές θερμοκρασίες, 30-40°C ή ακόμα και κρύο νερό με τη χρήση σύγχρονων απορρυπαντικών. Με αυτόν τον τρόπο το πλυντήριο καταναλώνει λιγότερη ενέργεια για να ζεστάνει το νερό.

Προτίμησε προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας για ρούχα χωρίς λεκέδες και προγράμματα μικρής διάρκειας για λιγότερο λερωμένα ρούχα.

Μη βάζεις σε λειτουργία ένα μισοάδειο πλυντήριο.

Όταν έχει ήλιο, άπλωνε τα ρούχα να στεγνώσουν αντί να τα βάζεις στο στεγνωτήριο.
Προτίμησε το πλυντήριο με την πόρτα μπροστά και όχι με την πόρτα από πάνω, γιατί αυτά τα μοντέλα συνήθως καταναλώνουν διπλάσια ενέργεια και νερό.

Μία καλή λύση είναι να συνδέσεις τον ηλιακό θερμοσίφωνα με το πλυντήριο για ζεστό νερό. Κάνει μέχρι και +55% εξοικονόμηση της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται από το πλυντήριο.

Προτίμησε να βάζεις πλυντήριο τις ώρες που ισχύει το νυχτερινό τιμολόγιο και σε οικονομικό πρόγραμμα.
Κλιματιστικό

Αν σκέφτεσαι να αγοράσεις κλιματιστικό, προτίμησε ένα υψηλής ενεργειακής κλάσης και inverter.
Ρύθμισε τον θερμοστάτη στους 26°C.
Άναβε τη συσκευή στο δωμάτιο που βρίσκεσαι και κράτα τα παράθυρα κλειστά.
Κάνε τακτική συντήρηση στο κλιματιστικό σου για πιο αποδοτική λειτουργία.

Θερμοσίφωνας

Η καλύτερη επιλογή είναι ο ηλιακός θερμοσίφωνας. Αν όμως δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα, τότε:

Μην αφήνεις τον θερμοσίφωνα αναμμένο για πολλή ώρα, αλλά μόνο για όσο χρειάζεται για να ζεσταθεί το νερό.
Ρύθμισε τον θερμοστάτη του στους 40-50°C το καλοκαίρι.
Άναβέ τον τις ώρες του νυχτερινού τιμολογίου.

Φωτισμός

Η πιο απλή και εύκολη συμβουλή όσον αφορά τον φωτισμό είναι να μην αφήνεις τα φώτα αναμμένα όταν δεν τα χρειάζεσαι ή όταν βρίσκεσαι εκτός σπιτιού. Επίσης, προτίμησε το φυσικό φως κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Από πρακτικής άποψης, μπορείς να αλλάξεις τους κοινούς λαμπτήρες με ειδικές λάμπες χαμηλής κατανάλωσης και να καταναλώνεις μέχρι και 5 φορές λιγότερο ρεύμα. Ταυτόχρονα, οι ειδικές λάμπες έχουν μέσο όρο ζωής 10 φορές μεγαλύτερο από τις κοινές λάμπες.

Αναμονή συσκευών (stand-by)

Μην αφήνεις τις συσκευές που δε χρησιμοποιείς, όπως η τηλεόραση, το DVD, ο εκτυπωτής, ο φορτιστής ή το στερεοφωνικό σε κατάσταση αναμονής (stand-by), καθώς ακόμα και έτσι συνεχίζουν να καταναλώνουν ρεύμα.

Εν κατακλείδι, εφαρμόζοντας τις παραπάνω συμβουλές εξοικονομείς ενέργεια, χρήμα και κάνεις καλό και στο περιβάλλον, μειώνοντας το ενεργειακό σου αποτύπωμα.

ΠΗΓΗ: SPITOGATOS.GR

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr