ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάξεις: Ποιοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν κατώτατη σύνταξη 486,84 ευρώ

Διάταξη που προβλέπει πως τα κατώτατα όρια του ΙΚΑ (486,84 ευρώ) και του Δημοσίου (364,45 ευρώ) τα οποία καταργήθηκαν με τις διατάξεις του ν. 4387/2016, εξακολουθούν να ισχύουν για την κρίση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος των μελών των οικογενειών των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και των λογοτεχνών — καλλιτεχνών, αντίστοιχα, περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο «Κρατική αρωγή προς επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς για θεομηνίες, επείγουσες ρυθμίσεις για τη στήριξη της οικονομίας, συμπληρωματικός κρατικός προϋπολογισμός και συνταξιοδοτική ρύθμιση» που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή.
Συντάξεις: Ποιοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν κατώτατη σύνταξη 486,84 ευρώ

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου, η ρύθμιση αυτή είναι αναγκαία, όχι μόνο λόγω της κατάργησης των ως άνω ορίων, αλλά και λόγω του ότι τα όρια των 346 ή 384 ευρώ – αναλόγως των ετών ασφάλισης – που θέτει ο ν. 4387/2016, δεν μπορούν να επιτελέσουν τον ρόλο των κατωτάτων ορίων για τους εξής λόγους:

  • Δεν αποτελούν κατά κυριολεξία κατώτατα όρια, καθώς αφορούν μόνο στην εθνική σύνταξη, χωρίς να συνυπολογίζεται το ύψος της ανταποδοτικής, το οποίο εξαρτάται από τις αποδοχές, τα έτη ασφάλισης και τα ποσοστά αναπλήρωσης.
  • Εάν εφαρμόζονταν, θα έθεταν σαφώς σε δυσμενέστερη Θέση τους υποψηφίους για μεταβίβαση των πολιτικών συντάξεων του ν. 2320/1995 (καθώς το όριο θα μειωνόταν από τα 486,84 ευρώ στα 346 ή 384 ευρώ ανά μήνα), καθώς και των συντάξεων λογοτεχνών — καλλιτεχνών (στην περίπτωση που ως όριο θεωρείτο εκείνο των 346 ευρώ), με αποτέλεσμα την αυατηροποίηση των προϋποθέσεων μεταβίβασης, αλλά και τη δημιουργία ανισοτήτων.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΜΠΑΣΟΥΚΟΣ
ΤΣΩΚΟΣ