Τα σενάρια για το φετινό έκτακτο δώρο Χριστουγέννων – Ποιοι θα το λάβουν
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα σενάρια για το φετινό έκτακτο δώρο Χριστουγέννων – Ποιοι θα το λάβουν

Η χορήγηση της επιταγής ακρίβειας τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι για πολύ συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες.
Το ΥΠΟΙΚ εξετάζει το σενάριο να μην συμπεριλαμβάνει όλους όσοι έλαβαν πέρυσι την επιταγή ακρίβειας, εκτός και αν στο διάστημα που μεσολαβεί υπάρξει κάποια ευχάριστη έκπληξη.
Οι δημοσιονομικές ισορροπίες πρέπει να διατηρηθούν διαμηνύουν από το ΥΠΟΙΚ ενώ και η κακοκαιρία Daniel που κατέστρεψε τον θεσσαλικό κάμπο, διαμόρφωσε νέα δεδομένα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξεταστεί στο τέλος του χρόνου η δυνατότητα μίας περαιτέρω ενίσχυσης των οικονομικά ασθενέστερων, σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε αναφέρει πως «υπάρχουν συμπολίτες μας σήμερα οι οποίοι πραγματικά τα βγάζουν πέρα πολύ δύσκολα. Κι εγώ δεσμεύομαι ότι θα ξύσω τον πάτο του βαρελιού ώστε αυτοί οι συμπολίτες μας που όντως δεν έχουν κανένα απόθεμα και καμία άλλη δυνατότητα στήριξης, να μπορέσω να κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου, βλέποντας και την εξέλιξη του Προϋπολογισμού έως το τέλος του χρόνου, για να δω αν μπορούμε να κάνουμε κάτι παραπάνω να τους βοηθήσουμε».

Ερωτηθείς για την ακρίβεια, ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι πλησιάζουμε στην αρχή του τέλους αυτού του κύκλου της μεγάλης ακρίβειας. Αναγνώρισε, όμως, ότι τα πράγματα παραμένουν δύσκολα και παρά το γεγονός ότι στον κυβερνητικό προγραμματισμό είναι να μην συνεχιστεί το market pass παρά μόνο στην Θεσσαλία και στον Έβρο, «υπάρχουν άλλα μέτρα όπως, παραδείγματος χάρη, η έκτακτη στήριξη την οποία θα δώσουμε σε έναν μεγάλο αριθμό συνταξιούχων τα Χριστούγεννα, η αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, αλλά, το πιο σημαντικό, οι μόνιμες αυξήσεις των μισθών και των συντάξεων από 1/1/24».

Ποιοι και έλαβαν πέρυσι το έκτακτο δώρο

Υπενθυμίζεται ότι το έκτακτο επίδομα των 250 ευρώ είχαν λάβει πέρσι πριν από τα Χριστούγεννα περίπου ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι, 174.000 δικαιούχοι αναπηρικού επιδόματος του ΟΠΕΚΑ, καθώς επίσης και 36.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες.

Φέτος, οι δικαιούχοι ενδέχεται να είναι όσοι:

  • Δεν είναι δικαιούχοι άλλης παροχής, επιδόματος, βοηθήματος ή ενίσχυσης της ΔΥΠΑ, του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, των οικονομικών παροχών που χορηγούνται σε άτομα με αναπηρία ή του Επιδόματος Παιδιού
  • Πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια του Επιδόματος Θέρμανσης, δηλαδή έως 14.000 ευρώ για άγαμους, 20.000 ευρώ για έγγαμους προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο, ή 23.000 ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.
  • Οι δυνητικά δικαιούχοι εισέρχονται στην πλατφόρμα με τους κωδικούς TaxisNet.
  • Καταχωρούν ή επικαιροποιούν τα στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) για την καταβολή της ενίσχυσης, καθώς και την οικογενειακή κατάσταση

Η ΔΥΠΑ ελέγχει την πλήρωση των προϋποθέσεων μέσω διασταύρωσης με τα στοιχεία αρμόδιων φορέων (ΑΑΔΕ, ΗΔΙΚΑ, ΓΓΠΣΔΔ) Η καταβολή της ενίσχυσης γίνεται αυτόματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων, οι οποίοι πιστώνονται εντός 3 εργάσιμων ημερών.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr