Υπουργείο Εργασίας: Κίνητρα στους συνταξιούχους που εργάζονται για να δηλώνουν την εργασία τους
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπουργείο Εργασίας: Κίνητρα στους συνταξιούχους που εργάζονται για να δηλώνουν την εργασία τους

Αλλαγές για τους συνταξιούχους που εργάζονται έρχονται από το υπουργείο Εργασίας. 
Αλλαγές για τους συνταξιούχους που εργάζονται έρχονται από το υπουργείο Εργασίας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο ετοιμάζεται να δώσει κίνητρα σε συνταξιούχους που εργάζονται να δηλώνουν την εργασία τους.
Εκτιμάται πως πάνω από 90.000 συνταξιούχοι είναι με κρυφή απασχόληση λίγων ημερών έως και πλήρη μήνα – κυρίως το καλοκαίρι, ενώ με δηλωμένη εργασία είναι μόνο 15.000 συνταξιούχοι και αυτό είναι κάτι που το υπουργείο θέλει να αλλάξει. 

Με το σημερινό καθεστώς, ο συνταξιούχος που απασχολείται είτε μία μέρα το μήνα είτε όλο το μήνα έχει περικοπή 30% στην κύρια και στην επικουρική σύνταξη.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, με αλλαγές που προωθεί το υπουργείο, η ποινή για τη μία μέρα εργασίας δεν θα είναι 30% αλλά 1%, ενώ για τις 15 μέρες η μείωση θα είναι 15% και για απασχόληση όλο το μήνα θα κόβεται το 30% της σύνταξης.

Μάλιστα δίνει παραδείγματα:

Ένα παράδειγμα είναι το εξής: Συνταξιούχος που λαμβάνει 800 ευρώ κύρια σύνταξη και 220 ευρώ επικουρική και απασχολείται για 10 μέρες το μήνα, τώρα έχει ποινή 30% στην κύρια και την επικουρική σύνταξη, που σημαίνει ότι χάνει 240 ευρώ από την κύρια και 66 ευρώ από την επικουρική, και παίρνει 560 ευρώ από την κύρια και 154 ευρώ από την επικουρική. Με τις αλλαγές που ετοιμάζονται από το υπουργείο Εργασίας, η ποινή θα είναι αναλογική, δηλαδή το 30% θα εφαρμοστεί μόνον για τις 10 μέρες απασχόλησης και όχι για όλο το μήνα, που σημαίνει ότι η μείωση στην κύρια σύνταξη θα είναι 80 ευρώ (ή 10%) και στην επικουρική 22 ευρώ. Στην πράξη, ο συνταξιούχος για την απασχόληση των 10 ημερών θα χάσει 102 ευρώ από κύρια και επικουρική σύνταξη, αντί 306 ευρώ που χάνει σήμερα.

Το υπουργείο επιδιώκει η μείωση του πέναλτι να αποτελέσει κίνητρο για δήλωση της απασχόλησης από όσο το δυνατό περισσότερους συνταξιούχους, καθώς με την αναλογικότερη ποινή δεν θα έχουν το φόβο της απώλειας του 30% της σύνταξης, που σήμερα λειτουργεί ως αντικίνητρο για να δηλώσουν ότι εργάζονται.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr