Κυπριακό -Αναστασιάδης: Δεν θα αποδεχθώ λύση που θα καταρρεύσει
ΔΙΕΘΝΗ

Κυπριακό -Αναστασιάδης: Δεν θα αποδεχθώ λύση που θα καταρρεύσει

Δεν πρόκειται να αποδεχθεί μία λύση στο Κυπριακό προς ικανοποίηση τρίτων, η οποία θα καταρρεύσει την επομένη, τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Σημερινή» ο κ. Αναστασιάδης επανέλαβε την αποφασιστικότητά του να εργαστεί για να εξευρεθεί λύση, η οποία θα επιτρέψει στους Ελληνοκυπρίους και τους Τουρκοκύπριος να ζήσουν σε συνθήκες προοπτικής, ειρήνης και σταθερότητας.

Ανέφερε ότι οι προτάσεις του για την αποκέντρωση εξουσιών έγιναν με στόχο να καταστήσουν τη λύση λειτουργική και βιώσιμη.

Ο Κύπριος Πρόεδρος είπε ότι αποδέχεται τη θετική ψήφο των Τουρκοκυπρίων, αλλά «όχι επί παντός επιστητού και καθ’ υπαγόρευση άλλων».

Εφερε ως παράδειγμα τη Βοσνία και το Λίβανο, όπου επιβλήθηκαν λύσεις που οδήγησαν σε δυσλειτουργικά καθεστώτα, τονίζοντας ότι δεν μπορούν να υιοθετηθούν ανάλογα μοντέλα στην Κύπρο.

Επιπλέον, ο κ. Αναστασιάδης επεσήμανε πως επικεντρώνει την προσοχή του στη νέα προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για επανέναρξη των συνομιλιών, ενώ αναφερόμενος σε επικρίσεις του ΑΚΕΛ σχετικά με τα θέματα που εγείρει, υπέδειξε ότι κανείς δεν μπορεί να του απαγορεύσει να προβληματίζεται.

Αναφερόμενος στο θέμα της ενέργειας, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι ενδεχόμενη ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο «τεμάχιο 10», θα ενισχύσει τη διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου.

Επεσήμανε, επίσης, ότι μία τέτοια εξέλιξη θα αλλάξει πολλά δεδομένα με θετικό τρόπο αλλά ενδεχομένως και με αρνητικό. Εξήγησε σχετικά ότι η Κύπρος θα αποκτήσει σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, αλλά την ίδια ώρα ενδέχεται να αυξηθούν οι ορέξεις και οι διεκδικήσεις της Τουρκίας.Πηγή-aftodioikisi.gr

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr