Φουντώνει η μάχη των περιοδειών σε όλη την Ελλάδα – Πότε θα έχουμε εκλογές
ΑΠΟΨΕΙΣ

Φουντώνει η μάχη των περιοδειών σε όλη την Ελλάδα – Πότε θα έχουμε εκλογές

Αφετηρία εξορμήσεων με προεκλογικό χρώμα από την Αχαΐα, είχε χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Νέο μοντέλο περιοδειών με άρωμα κάλπης αποφάσισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και, με αφετηρία τη διήμερη επίσκεψή του στην Πάτρα, προτίθεται να το εφαρμόσει στις πρωτεύουσες όλων των περιφερειών μέχρι τις εκλογές.

Ταυτόχρονα με τον Πρωθυπουργό αυξάνουν την κινητικότητά τους ανά την επικράτεια τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Νίκος Ανδρουλάκης, με αποτέλεσμα ο καθένας να βάζει στο μικροσκόπιο τόσο τους… προορισμούς των πολιτικών αντιπάλων τους, ειδικά τους νομούς με μεγάλο πληθυσμό στους οποίους όλοι διεκδικούν συντήρηση της (εκλογικής) δύναμής τους ή περαιτέρω ενίσχυση, όσο και τα μηνύματα της κάθε πλευράς.

Σε ό,τι αφορά τον Πρωθυπουργό, όπως θα αναδειχθεί από την Αχαΐα, όλες οι επόμενες εξορμήσεις του θα έχουν πλέον τους ίδιους, τέσσερις, άξονες δράσης: κομματική δραστηριότητα (κεντρική ομιλία και ζυμώσεις), προβολή έργου, συσκέψεις με τοπικούς φορείς και συνεντεύξεις σε τοπικά μέσα. Στο πλαίσιο αυτό, προδιαγράφονται μηνύματα για το κυβερνητικό πλαίσιο στήριξης της κοινωνίας στα δύσκολα, χωρίς να αποκλείονται εξαγγελίες οικονομικού περιεχομένου από την αχαϊκή πρωτεύουσα.

Για τις νέου τύπου περιοδείες Μητσοτάκη στην αφετηρία – όπως ο ίδιος λέει στη γαλάζια ομάδα – της τελικής ευθείας για την αναμέτρηση του 2023 γίνεται προετοιμασία μερικών 24ώρων, η οποία περιλαμβάνει ενδοκυβερνητικές συσκέψεις – τέτοιες έγιναν άλλωστε και χθες – προκειμένου ο ίδιος να είναι σε θέση να προβάλλει κάθε φορά προς τις τοπικές κοινωνίες χειροπιαστό έργο και «κλειδωμένες» δεσμεύσεις.

Επίσης επιδιώκεται πολυπληθής κυβερνητική και κομματική συμμετοχή. Είναι ενδεικτικό ότι στην Αχαΐα, έναν νομό στον οποίο εστιάζει πολύ η ΝΔ καθώς εκεί καταγράφεται μεγάλη δύναμη της Κουμουνδούρου και της Χαριλάου Τρικούπη, συνοδεύουν τον Μητσοτάκη όχι μόνο οι επιτελείς της ΝΔ, ανάμεσά τους ο γραμματέας του κόμματος Παύλος Μαρινάκης, αλλά επιπλέον το… μισό Υπουργικό Συμβούλιο, συγκεκριμένα 12 κυβερνητικά στελέχη – οι περισσότεροι υπουργοί (Σκέρτσος, Καραμανλής, Πλεύρης, Κεραμέως).

Επιμένει βόρεια

Από την πλευρά του ο Τσίπρας επιμένει βόρεια στη μάχη των περιοδειών. Αν ακόμη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχει νωπή την εικόνα από τις Σέρρες, τώρα επιλέγει τον νομό Πέλλας για να επιδοθεί στο λεγόμενο «λουτρό πλήθους».

Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι τυχαία συνεχίζει με ένταση τις περιοδείες του σε περιοχές δύσκολες για το αφήγημά του, αλλά και σε γαλάζια κάστρα με δύσκολη τη διείσδυση που όμως λόγω ακρίβειας και ενεργειακής κρίσης πλήττονται – όπως λένε από την Κουμουνδούρου – εξίσου με όλη τη χώρα.

Προσωπική επαφή

Στο μικροσκόπιο του Ανδρουλάκη έχει πια μπει η προσωπική του επαφή με τους πολίτες, που το τελευταίο διάστημα είχε ατονήσει λόγω του τραυματισμού του. Κύριος στόχος είναι η άνοδος των ποσοστών στην Αττική, που θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα στις εκλογές που έρχονται. Με αρχή την επίσκεψη στην Καλλιθέα, που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα, ο Ανδρουλάκης ξεκινάει μια σειρά εμφανίσεων στις γειτονιές της Αθήνας, με έμφαση στις περιφέρειες που το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ χρειάζεται ενίσχυση.

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα επισκεφθεί και νομούς δίπλα στην Αττική, ενώ στις αρχές του επόμενου μήνα ο Ανδρουλάκης ετοιμάζει περιοδεία στην Κρήτη. Και οι τέσσερις περιφέρειες του νησιού έχουν ιδιαίτερη σημασία για τη Χαριλάου Τρικούπη, καθώς αποτελούσαν διαχρονικά προπύργιο της δημοκρατικής παράταξης και τα χρόνια της κρίσης τα ποσοστά της ευνοούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό το ακροατήριο, που θεωρείται κεντροαριστερό με πασοκικές καταβολές, θέλουν να διεκδικήσουν εκ νέου από την Κουμουνδούρου, με όπλο και την εντοπιότητα του Ανδρουλάκη – ο οποίος ακούγεται πως θα είναι και υποψήφιος στο Ηράκλειο. Με πληροφορίες από τα Νεα.

Οι τρεις πιθανές ημερομηνίες για τις κάλπες

Πριν από όλα θα πρέπει να σημειώσουμε ότι «κλείδωσαν» οι ημερομηνίες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές γεγονός που δείχνει ότι στο κυβερνητικό επιτελείο υπάρχει η πρόθεση να τηρηθεί μια χρονική σταθερότητα μεταξύ των εθνικών και των αυτοδιοικητικών καλπών και συνεπώς μέσα στην Άνοιξη, αρχές καλοκαιριού θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διπλές κάλπες των εθνικών εκλογών και να μεσολαβήσει ένα ήρεμο καλοκαίρι για τα μπάνια του λαού.

Στις 8 και 15 Οκτωβρίου 2023 πρόκειται να διεξαχθούν οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Αυτό ανακοινώθηκε χθες και επίσημα στο Υπουργικό Συμβούλιο από τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα.

Υπενθυμίζεται ότι πριν μερικές ημέρες ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα αλλά και όσα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας για αλλαγή της ημερομηνίας των αυτοδιοικητικών εκλογών, είχε παραπέμψει στο σχετικό νόμο, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι: «Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στην ημερομηνία που ορίζεται από τον νόμο και η Κυβέρνηση δεν προτίθεται να αλλάξει αυτή την ημερομηνία».

Πάσχα και Πανελλαδικές

Όπως έχουμε ήδη σημειώσει από το Newsbomb.gr σε προγενέστερα ρεπορτάζ, ο γρίφος των εθνικών εκλογών δεν είναι εύκολος αφού την Άνοιξη μεσολαβεί βεβαίως το Πάσχα και οι Πανελλήνιες εξετάσεις και συνεπώς θα πρέπει να βρεθεί ο κατάλληλος χρόνος που να μην επηρεάσει ούτε τη ραστώνη του Πάσχα, ούτε την αγωνία των Εξετάσεων για γονείς και μαθητές.

Με τα μέχρι στιγμής ο Μάιος δείχνει να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες με την 21η και την 28η Μαΐου να είναι οι δύο Κυριακές που συζητούνται αρκετά. Στην περίπτωση που επιλεγεί ο Μάιος και οδηγηθούμε σε δεύτερες κάλπες με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής τότε το πιθανότερο σενάριο είναι οι δεύτερες κάλπες να διεξαχθούν στις 2 ή 9 Ιουλίου. Ημερομηνία που θα συμπέσει ακριβώς τέσσερα χρόνια μετά την εκλογική νίκη της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη το 2019, γεγονός που έχει ιδιαίτερη σημειολογία για την γαλάζια παράταξη.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι στο τραπέζι έχει πέσει και η πρώτη Κυριακή του Απριλίου καθώς όπως εκτιμούν αρκετοί οι δεύτερες κάλπες θα γίνουν τον Μάιο κι έτσι η όλη διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί πριν τις πανελλήνιες. Ωστόσο και σε αυτό το σενάριο υπάρχει το πρόβλημα με το τριήμερο της 25ης Μαρτίου που θα έχει προηγηθεί. Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, ο Ιούνιος μένει εκτός σχεδιασμών καθώς είναι μήνας πανελληνίων εξετάσεων και ο Απρίλιος θα αποφευχθεί λόγω μεγαλοβδομάδας…

Τα έξοδα των μετακινήσεων

Γαλάζια στελέχη εκτιμούν πως ο Απρίλιος είναι απαγορευτικός και λόγω των αυξημένων τιμών στα καύσιμα αφού οι ετεροδημότες δύσκολα θα μπορέσουν να μεταβούν δύο φορές μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα στην ιδιαίτερη τους πατρίδα με την βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης να βρίσκονται στα ύψη. Δεν αποκλείεται όσο θα πλησιάζουμε προς τις εκλογές να αυξηθεί ο αριθμός των ετεροδημοτών που έχει δικαίωμα να ψηφίσει στα ειδικά εκλογικά κέντρα που δημιουργούνται κοντά στον τόπο διαμονής τους, προκειμένου οι πολίτες να μπορέσουν να περιορίσουν τα έξοδα τους και να προσέλθουν και στις κάλπες και στις δύο αναμετρήσεις.

Συμπερασματικά οι προς εξέταση ημερομηνίες είναι συνολικά τρεις:

-Σενάριο 1ο : Κυριακή 9 Απριλίου 2023 με επαναληπτικές 7 Μαίου

Ένα από τα σενάρια που εξετάζεται με αρκετές πιθανότητες είναι οι εκλογές της απλής αναλογικής να διεξαχθούν την Κυριακή των Βαΐων, δηλαδή τη δεύτερη Κυριακή του Απριλίου στις 9 του μηνός, ακριβώς μια εβδομάδα πριν από το φετινό Πάσχα, προκειμένου να λειτουργήσει ως «κίνητρο» για να μεταβούν οι ετεροδημότες στους τόπους καταγωγής τους. Στην περίπτωση αυτή οι κάλπη των δεύτερων εκλογών προσδιορίζεται για τις 7 Μαΐου.

-Σενάριο 2ο: Κυριακή 2 Απριλίου 2023 με επαναληπτικές 30 Απριλίου

Εδώ θα έχει προηγηθεί το Σαββατοκύριακο της 25ης Μαρτίου και θα είναι δύσκολο οι ετεροδημότες να ξαναφύγουν το πρώτο ΣΚ ξανά για τα χωριά και τους τόπους καταγωγής τους.

-Σενάριο 3ο: Κυριακή 21 Μαΐου με επαναληπτικές 25 Ιουνίου

Βεβαίως υπάρχει και το σενάριο για κάλπες στις 21 Μαΐου (Κωνσταντίνου και Ελένης) και κατά ορισμένους κύκλους είναι το επικρατέστερο, καθώς σ’ αυτή την περίπτωση θα υπάρχει κυριολεκτικά εξάντληση της τετραετίας ωστόσο στην περίπτωση αυτή οι δεύτερες εκλογές θα διεξαχθούν στα μέσα προς τέλη Ιουνίου (18 ή 25), δηλαδή μέσα στην τουριστική περίοδο, αφού το σενάριο να φτάσουν οι δεύτερες κάλπες 2 ή 9 Ιουλίου θα δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα στην τουριστική σεζόν.

Ο αστάθμητος παράγοντας Ερντογάν

Αξίζει πάντως να σημειώσουμε ότι ένα από τα θέματα που απασχολούν την ελληνική κυβέρνηση γύρω από τη διενέργεια εθνικών εκλογών είναι βεβαίως και οι δύσκολες για τον Ερντογάν εκλογές στην Τουρκία. Όπως διαφαίνεται με τα σημερινά δεδομένα τα πράγματα σε πολιτικό επίπεδο είναι αρκετά δύσκολα για τον Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει τα εθνικά θέματα προκειμένου να μεταβάλλει τους σε βάρος του δημοσκοπικούς συσχετισμούς. Μια λοιπόν από τις μεταβλητές που θα επηρεάσουν τον χρόνο των εκλογών στην Ελλάδα θα είναι και ο χρόνος που θα στήσει τελικώς ο Ταγίπ Ερντογάν τις δικές του κάλπες.

Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να αποφύγει μια μακρά περίοδο ακυβερνησίας πριν τις τουρκικές εκλογές, υπό τον φόβο μιας ισχυρής προβοκάτσιας από την πλευρά των γειτόνων. Άλλωστε δεν είναι διόλου τυχαίο ότι και τα Ίμια το 1996 είχαν γίνει σε περίοδο πολιτικής ρευστότητας. ο χρόνος των ελληνικών εκλογών δεν μπορεί να είναι πολύ μακρινός από αυτόν των τουρκικών εκλογών. Ένας Ερντογάν που βαίνει προς ήττα θα είναι απρόβλεπτος και αδίστακτος για οποιοδήποτε ατύχημα που θα περιπλέξει ακόμα περισσότερο τα πράγματα. Τα σενάρια που εξετάζονται είναι οι ελληνικές εκλογές να γίνουν ή ταυτόχρονα ή μετά τις τουρκικές για να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο. Καθοριστικός παράγοντας θα είναι βεβαίως το οποιοδήποτε παράθυρο διαλόγου ή αν η ρητορική της έντασης θα κλιμακωθεί ακόμα περισσότερο.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr