ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιώργος Μαρίνος: Να στελεχωθεί το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου με μόνιμο προσωπικό

Για την στελέχωση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου με μόνιμο προσωπικό και για την μη απόλυση των 10 εργαζομένων στην Υπηρεσία Ασύλου μίλησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος
Γιώργος Μαρίνος: Να στελεχωθεί το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου με μόνιμο προσωπικό

Η Υπηρεσία Ασύλου ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 2013 και στελεχώθηκε κυρίως από διοριστέους  του ΑΣΕΠ, οι οποίοι λόγω της καπιταλιστικής κρίσης και των μνημονίων δεν είχαν διοριστεί μέχρι τότε. Από το 2013 έχει δημοσιοποιηθεί ουσιαστικά μόνο μία προκήρυξη για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και συγκεκριμένα το 2017 για 203 θέσεις, ενώ η προκήρυξη του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για 473 θέσεις μόνιμου προσωπικού που είναι τώρα σε εξέλιξη δεν περιλαμβάνει καμία θέση για την Υπηρεσία Ασύλου.

Ήδη από το 2014 οι ανάγκες σε προσωπικό ήταν μεγάλες λόγω των ιμπεριαλιστικών πολέμων, οι οποίοι συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Ωστόσο διαχρονικά οι κυβερνήσεις όλα αυτά τα χρόνια δεν έλυσαν το πρόβλημα της υποστελέχωσης της Υπηρεσίας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αλλά με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, με την δικαιολογία ότι κάλυπταν έκτακτες ανάγκες. Τελικά πολλοί από αυτούς τους εργαζόμενους εργάζονται μέχρι και 8 συναπτά έτη. Σήμερα στην Υπηρεσία Ασύλου εργάζονται μόλις 292 μόνιμοι υπάλληλοι και περίπου 550 εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Επιπλέον εργάζονται δεκάδες «ενοικιαζόμενοι» εργαζόμενοι, ο ακριβής αριθμός των οποίων δεν είναι γνωστός επειδή υπογράφουν συνεχώς ολιγόμηνες συμβάσεις. Η κατάσταση αυτή  επικρατεί σε όλες τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και οι 473 θέσεις μόνιμου προσωπικού που έχουν προκηρυχτεί αφορούν στην πλειοψηφία τους την Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης, στην οποία ωστόσο έχουν ενταχθεί όλες οι δομές και αρμοδιότητες τους έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.

Αφού επί χρόνια έχει καταστρατηγηθεί το δικαίωμα στην μόνιμη και σταθερή εργασία, στις 30 Απριλίου ενώ ανανεώθηκαν οι συμβάσεις όλων των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στην Υπηρεσία Ασύλου, απολύθηκαν για ακόμα μία φορά 10 εργαζόμενες, ανάμεσα τους και 3 έγκυες, μανάδες μικρών παιδιών, καθώς και η πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων, οι οποίες είχε επιχειρηθεί και πριν από δύο χρόνια να απολυθούν.  Απολύεται εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό και μάλιστα σε συνθήκες μεγάλης ακρίβειας, σε συνθήκες που ο πραγματικός μισθός δεν μπορεί να καλύψει πολλές φορές ούτε τις βασικές ανάγκες. Απολύονται μάλιστα έγκυες, για τις οποίες γνωρίζετε πολύ καλά ότι είναι αδύνατη η εύρεση μίας νέας θέσης εργασίας και γι’ αυτό πάντα προστατεύονται από τον νόμο, και καταδικάζονται στην ανέχεια σε μία από τις πιο δύσκολες περιόδους της ζωής τους. Μόλις πριν από λίγους μήνες, ανανεώθηκαν όλες οι συμβάσεις των εργαζομένων της ΥΠΥΤ μέσω μίας τροπολογίας, που αποδεικνύει την τεράστια ανάγκη που υπάρχει για στελέχωση των υπηρεσιών, για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλο το φάσμα του μεταναστευτικού-προσφυγικού, από την υποδοχή μέχρι και την εξέταση των αιτημάτων ασύλου και  την ένταξη των μεταναστών-προσφύγων.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση έτσι ώστε:

–              Να στελεχωθεί το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου πλήρως με μόνιμο προσωπικό.

–              Να επιστρέψουν στην εργασία τους οι 10 απολυμένες εργαζόμενες.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΜΠΑΣΟΥΚΟΣ
ΤΣΩΚΟΣ