Εύβοια: Παράτησαν τα έργα στη μέση – Καταγγελία των κατοίκων
Ειδησεις ευβοια

Εύβοια: Παράτησαν τα έργα στη μέση – Καταγγελία των κατοίκων

Ένα από τα πιο κρίσιμα αντιπλημμυρικά έργα στην Εύβοια φαίνεται πως έχει πάρει διαστάσεις… γεφυριού της Άρτας.

Αν και η Εύβοια έχει πληγεί όσο ελάχιστες περιοχές από τα φυσικά φαινόμενα, φαίνεται πως κάποιοι δεν λένε να αντιληφθούν τη σημασία της ολοκλήρωσης των έργων. Ειδικότερα κάποιων αντιπλημμυρικών όπως αυτά στον Λήλαντα ποταμό, τη γέφυρα του Βασιλικού και τις γύρω περιοχές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Επιτροπή Πλημμυροπαθών Κατοίκων Ληλάντιου, με νέα ανάρτηση στο Facebook χτυπάει καμπανάκια για το γεγονός ότι τα μηχανήματα έχουν αποχωρήσει από το σημείο των έργων. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι εργολάβοι που έχουν αναλάβει την υλοποίησή τους έχουν αποσύρει τα μηχανήματα έτσι ώστε να πιέσουν για να πληρωθούν από την Περιφέρεια, αυτό, ωστόσο, μπορεί να αποβεί μοιραίο σε μια νέα κακοκαιρία.

Στο ίδιο μήνυμα υπάρχουν καταγγελίες για επικίνδυνες πέτρες που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα αν υπερχειλίσει το ποτάμι, για μη ολοκληρημένους αντιπλημμυρικούς τοίχους αλλά και για εικόνα εγκατάλειψης στη γέφυρα του Βασιλικού.

Η ανακοίνωση της Επιτροπής Κατοίκων του Ληλαντίου

«Για πολλοστή φορά βλέπουμε ότι αποχώρησαν τα μηχανήματα που εκτελούσαν έργα στο Λήλαντα ποταμό. Να θυμίσουμε ότι τα έργα έχουν ανατεθεί σε εργολάβους οι οποίοι αποσύρουν τα μηχανήματα αν δεν πληρωθούν από την Περιφέρεια. Το αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή είναι σωροί από πέτρες και χώμα να βρίσκονται στον πυθμένα που θα εμποδίσουν τη ροή όταν κατεβάσει νερό και περιορίζουν και τη χωρητικότητα σε νερό. Θα βοηθήσουν την υπερχείλιση και θα αποτελέσουν φερτά υλικά που θα μπαζώσουν τις περιουσίες μας. Αυτές οι ιδιες πέτρες που εκτός των άλλων είναι και χρήματα του φορολογούμενου πολίτη πεταμένα μέσα στο ποτάμι! Αυτά έρχονται να προστεθούν στο στένεμα του ποταμού που προέκυψε από τα έργα αποκατάστασης στο Λήλαντα.

Οι αντιπλημμυρικοί τοίχοι αυτή τη στιγμή είναι σε μεμονωμένα σημεία του ποταμού πράγμα που όπως έχουμε τονίσει θα δημιουργήσει μεγαλύτερο κίνδυνο υπερχείλισης σε άλλα σημεια που δεν μπήκαν τοίχοι. Αλλά βλέποντας την κατασκευή τους κι έχοντας ήδη την εμπειρία δύο πλημμυρικών φαινομένων μας γεννιούνται κι ερωτήματα: Είναι δυνατόν αυτοί οι τοίχοι χωρίς θεμέλια αλλά έχοντας φτιαχτεί από ακουμπισμένες πέτρες σε σωρό να μην τις παρασύρει η ορμή του ποταμού?

Ταυτόχρονα, διαπιστώνουμε την εικόνα εγκατάλειψης στη γεφυρα Βασιλικού, και στο οδόστρωμα αλλά κυρίως στα κάγκελα τα οποία δεν υπάρχουν στη μέση της γεφυρας, και δεν μπορούν να περνουν οι πεζοί.

  • Ζητάμε από τους αρμόδιους να λάβουν υπόψιν τις ανησυχίες μας και τις προειδοποιήσεις μας. Οι κάτοικοι ανησυχούμε για την προστασία μας.
  • Ζητάμε να προχωρήσουν τα έργα του δασαρχείου για φράγματα στην ορεινή κοίτη.
  • Ζητάμε την εκπόνηση νέας μελέτης οριοθέτησης απο τις πηγές ως τις εκβολές του ποταμού που θα εξασφαλίζει τη θωράκιση των κατοίκων του Ληλαντίου».

Όλη η ανάρτηση της Επιτροπής Πλημμυροπαθών Κατοίκων Ληλαντίου

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr