Αυτό είναι το παραμυθένιο χριστουγεννιάτικο χωριό της Στερεάς Ελλάδας
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αυτό είναι το παραμυθένιο χριστουγεννιάτικο χωριό της Στερεάς Ελλάδας

Βασισμένα στη ντόπια κτηνοτροφική παραγωγή της ορεινής Φωκίδας, τα ταβερνάκια του χωριού είναι από τα πιο φημισμένα της Στερεάς Ελλάδας

Ο Αθανάσιος Διάκος της ορεινής Φωκίδας έχει ασφαλώς τη δική του ιστορία –το δείχνει άλλωστε και το όνομά του. Είναι όμως και χαρακτηριστικό παράδειγμα χωριού που με τον καιρό κατάφερε να αποκτήσει μια νέα ταυτότητα: τα φημισμένα ταβερνάκια του το έχουν καταστήσει προορισμό και πολλοί το θεωρούν έναν μικρό, ρουμελιώτικο παράδεισο για καλοφαγάδες.

Η μεγάλη πλακόστρωτη πλατεία του, φιλοξενεί όλη τη ζωή του χωριού. Οι ταβέρνες με τα τραπεζάκια και τις καρέκλες μπροστά στον ανδριάντα του ήρωα που εγκαταστάθηκε εκεί από τον Πλαστήρα το 1922 προς τιμήν της επετείου των 100 χρόνων από την Επανάσταση, η εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα χτισμένη το 1872, αλλά και τα δύο αιωνόβια πλατάνια της πλατείας, δημιουργούν έναν επίγειο παράδεισο που δύσκολα θα θέλεις να φύγεις από την αγκάλη του.

Το χωριό αριθμεί 518 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2011, όμως οι περισσότεροι από αυτούς έρχονται μόνο το καλοκαίρι –τον χειμώνα, από την περίοδο που τα κοπάδια μεταβαίνουν στα χειμαδιά και μετά, μένουν μόνιμα γύρω στα 20 άτομα. Είναι χτισμένο στα Βαρδούσια όρη της Φωκίδας, σε υψόμετρο 1.050 μέτρων στις ανατολικές τους πλαγιές, και πρόκειται για έναν παλιό οικισμό: οι καταβολές του χάνονται στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, όταν λεγόταν Άνω Μουσουνίτσα.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr