Ερχεται το «super εμβόλιο» που υπόσχονται ανοσία σε κάθε ασθένεια
ΥΓΕΙΑ

Ερχεται το «super εμβόλιο» που υπόσχονται ανοσία σε κάθε ασθένεια

Επίσης, θα είναι αποτελεσματικό και κατά του κορονοϊού.

Eπιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια φέρεται να βρήκαν έναν νέο τρόπο για να προστατεύσουν την ανθρωπότητα από «οποιονδήποτε ιό», με «θαυματουργό εμβόλιο» που θα μπορούσε να καταπολεμήσει σχεδόν τα πάντα.

Όπως αναφέρει η dailystar.co.uk, η ομάδα των ειδικών με επικεφαλής τον ιολόγο Rong Hai ανακάλυψε ότι ένα νέο εμβόλιο με βάση το RNA θα μπορούσε να λειτουργήσει ακόμη και σε μωρά και σε εκείνα που χαρακτηρίζονται ως ανοσοκατεσταλμένα.

Ελπίδα όλων είναι ότι το νέο εμβόλιο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί πρώτα κατά της εποχικής γρίπης, σε μια προσπάθεια να σταματήσουν οι επιστήμονες να «μαντεύουν» ποιο θα είναι το νέο κυρίαρχο στέλεχος κάθε χρόνο.

Επίσης, θα είναι αποτελεσματικό και κατά του κορονοϊού.

«Είναι ευρέως εφαρμόσιμο σε οποιονδήποτε αριθμό ιών, είναι ευρέως αποτελεσματικό έναντι οποιασδήποτε παραλλαγής ιού και ασφαλές για ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων. Αυτό θα μπορούσε να είναι το καθολικό εμβόλιο που αναζητούσαμε», είπε αφού δοκίμασε το νέο ενέσιμο διάλυμα σε ποντίκια, ο Rong Hai.

«Οι ιοί μπορεί να μεταλλαχθούν σε περιοχές που δεν στοχεύουν τα παραδοσιακά εμβόλια. Ωστόσο, στοχεύουμε ολόκληρο το γονιδίωμά τους με χιλιάδες μικρά RNA. Δεν μπορούν να ξεφύγουν από αυτό», ανέφερε μεταξύ άλλων για το ζήτημα των μεταλλαγμένων ιών.

Το εμβόλιο λειτουργεί αγνοώντας τα συνηθισμένα Τ-κύτταρα που αναζητούν τα κανονικά εμβόλια, ακόμη και τα Β-κύτταρα που παράγονται από το ανοσοποιητικό σύστημα – αντίθετα, αναζητά μόρια RNA μέσα στο σώμα για να δώσει στο άτομο ανοσία.

«Ένας ξενιστής – ένα άτομο, ένα ποντίκι, οποιοσδήποτε μολυνθεί – θα παράγει μικρά παρεμβαλλόμενα RNA ως ανοσοαπόκριση σε ιογενή μόλυνση. Αυτά τα RNAi στη συνέχεια καταστρέφουν τον ιό. Αν φτιάξουμε έναν μεταλλαγμένο ιό που δεν μπορεί να παράγει την πρωτεΐνη για να καταστείλει το RNAi μας, μπορούμε να αποδυναμώσουμε τον ιό. Μπορεί να αναπαραχθεί σε κάποιο επίπεδο, αλλά στη συνέχεια χάνει τη μάχη με την απόκριση RNAi του ξενιστή», αναφέρει ο Shouwei Ding, ο οποίος είναι ο κύριος συγγραφέας της έρευνας.

Συνέχισαν εξηγώντας ότι ακόμη και τα νεογέννητα ποντίκια παράγουν μικρά μόρια RNAi, γι’ αυτό και το εμβόλιο τα προστάτευε και το UC Riverside έχει πλέον αιτηθεί δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στις ΗΠΑ για αυτήν την τεχνολογία εμβολίου RNAi ως αποτέλεσμα της νέας έρευνας.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr