Έρευνα: Το κόκκινο κρέας δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία
Ειδησεις ευβοια

Έρευνα: Το κόκκινο κρέας δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία

Νέα μελέτη ανατρέπει τα επιστημονικά δεδομένα για το κόκκινο κρέας
Για πολλά χρόνια γνωρίζαμε ότι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος συνδέεται με καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό και καρκίνους, όμως μία νέα έρευνα αναφέρει ότι μάλλον κάτι τέτοιο δεν ισχύει και τόσο τελικά.

Πάντως σύμφωνα με το bigthink, σχεδόν όλη η έρευνα είναι παρατηρητική, ανίκανη να αποκαλύψει πειστικά την αιτιότητα.

Οι περισσότεροι μαστίζονται από συγχυτικές μεταβλητές. Για παράδειγμα, ίσως οι κρεατοφάγοι τρώνε απλώς λιγότερα λαχανικά ή τείνουν να καπνίζουν περισσότερο ή να ασκούνται λιγότερο; Επιπλέον, πολλά βασίζονται στην αυτοαναφερόμενη κατανάλωση. Το απλό γεγονός είναι ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να θυμηθούν τι τρώνε με καμία ακρίβεια.

Και τέλος, τα αναφερόμενα μεγέθη επιδράσεων σε αυτές τις επιστημονικές εργασίες είναι συχνά μικρά. Αξίζει πραγματικά να ανησυχείτε για έναν υποτιθέμενο 15% μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου;

Σε μια νέα, άνευ προηγουμένου προσπάθεια, επιστήμονες στο Ινστιτούτο Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας (IHME) του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον εξέτασαν εξονυχιστικά έρευνα δεκαετιών σχετικά με την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και τις συνδέσεις του με διάφορα αποτελέσματα για την υγεία, διαμορφώνοντας ένα νέο σύστημα αξιολόγησης για την επικοινωνία των κινδύνων για την υγεία στη διαδικασία.

«Βρήκαμε αδύναμα στοιχεία συσχέτισης μεταξύ της μη επεξεργασμένης κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και του καρκίνου του παχέος εντέρου, του καρκίνου του μαστού, του διαβήτη τύπου 2 και της ισχαιμικής καρδιακής νόσου. Επιπλέον, δεν βρήκαμε στοιχεία συσχέτισης μεταξύ μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος και ισχαιμικού εγκεφαλικού ή αιμορραγικού εγκεφαλικού», συνόψισαν.

Οι επιστήμονες του IHME είχαν παρατηρήσει την κακή φύση της επιστήμης της υγείας για δεκαετίες. Κάθε χρόνο, δημοσιεύονται εκατοντάδες ειλικρινά τεμπέληδες μελέτες που απλώς προσπαθούν να βρουν μια παρατήρηση σύνδεσης μεταξύ κάποιας δράσης –για παράδειγμα της κατανάλωσης ενός φαγητού– και ενός αποτελέσματος υγείας, όπως ο θάνατος ή η ασθένεια.

Τελικά, λόγω των ατημέλητων μεθόδων, των διαφορετικών πληθυσμών του θέματος και των ασυνεπών στατιστικών μετρήσεων, τα πάντα, ειδικά τα διαφορετικά τρόφιμα, φαίνεται να συνδέονται και να μην συνδέονται με τον καρκίνο. Πώς υποτίθεται ότι το λαϊκό κοινό ερμηνεύει αυτό το χάος;

Ένα νέο σύστημα για τη δημιουργία κινδύνου

Όπως αναφέρει το dikaiologitika.gr, οι ερευνητές κατέληξαν στη συνάρτηση κινδύνου απόδειξης, μια νέα στατιστική μέθοδο για την ποσοτική «αξιολόγηση και σύνοψη των στοιχείων κινδύνου σε διαφορετικά ζεύγη κινδύνου-αποτέλεσης». Χρησιμοποιώντας τη συνάρτηση, οποιοσδήποτε ερευνητής μπορεί να αξιολογήσει τα δημοσιευμένα δεδομένα για έναν συγκεκριμένο κίνδυνο για την υγεία και στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας τη συνάρτηση, να υπολογίσει έναν μόνο αριθμό που μεταφράζεται σε ένα σύστημα αξιολόγησης ενός έως πέντε αστέρων.

Η βαθμολογία ενός αστεριού υποδεικνύει ότι μπορεί να μην υπάρχει αληθινή συσχέτιση μεταξύ της συμπεριφοράς ή της κατάστασης και του αποτελέσματος της υγείας. Δύο αστέρια υποδεικνύουν ότι η συμπεριφορά ή η κατάσταση σχετίζεται τουλάχιστον με μια αλλαγή 0-15% στην πιθανότητα ενός αποτελέσματος υγείας, ενώ τα τρία αστέρια υποδεικνύουν τουλάχιστον μια αλλαγή 15-50%, τα τέσσερα αστέρια υποδεικνύουν μια αλλαγή τουλάχιστον 50-85%. , και πέντε αστέρια υποδηλώνουν μια αλλαγή περισσότερο από 85%.

Όταν το IHME χρησιμοποίησε αυτή τη λειτουργία για την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και τις πιθανές συνδέσεις του με διάφορα αρνητικά αποτελέσματα για την υγεία, διαπίστωσαν ότι κανένα δεν δικαιολογούσε μεγαλύτερη από μια βαθμολογία δύο αστέρων.

«Υπάρχουν, ωστόσο, περισσότερα στοιχεία για τον κίνδυνο για την υγεία από την κατανάλωση πολύ λίγων λαχανικών»

«Τα στοιχεία για άμεσο αγγειακό κίνδυνο ή υγειονομικό κίνδυνο από την τακτική κατανάλωση κρέατος είναι πολύ χαμηλά, σε σημείο που πιθανώς δεν υπάρχει κίνδυνος», σχολίασε ο Δρ Στίβεν Νοβέλα, νευρολόγος του Γέιλ και πρόεδρος της Νέας Αγγλίας Σκεπτικιστική Εταιρεία.

«Υπάρχουν, ωστόσο, περισσότερα στοιχεία για τον κίνδυνο για την υγεία από την κατανάλωση πολύ λίγων λαχανικών. Αυτός είναι πραγματικά ο κίνδυνος μιας δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε κρέας, αυτές οι θερμίδες κρέατος αντικαθιστούν τις θερμίδες των φυτών».

Η ομάδα του IHME σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τη λειτουργία του βάρους της απόδειξης για κάθε είδους κινδύνους για την υγεία, δημιουργώντας μια τεράστια, ελεύθερα προσβάσιμη βάση δεδομένων.

«Εκτός από τη βοήθεια των καταναλωτών, η ανάλυσή μας μπορεί να καθοδηγήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στην ανάπτυξη προγραμμάτων εκπαίδευσης για την υγεία και την ευεξία, έτσι ώστε να επικεντρωθούν στους παράγοντες κινδύνου με τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην υγεία», η Δρ Εμμανουέλα Γακίδου, καθηγήτρια μετρικών επιστημών υγείας στο IHME και Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, είπε σε μια δήλωση.

«Οι ερευνητές στον τομέα της υγείας μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν αυτήν την ανάλυση για να εντοπίσουν τομείς όπου τα τρέχοντα στοιχεία είναι αδύναμα και απαιτούνται πιο οριστικές μελέτες».

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr