ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Ανοίγει την Τρίτη η πλατφόρμα για τους εμβολιασμούς κατ’ οίκον

Το άνοιγμα από την Τρίτη (20/07) της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τους εμβολιασμούς σε πολίτες που αντιμετωπίζουν δυσκολία μετάβασης στα εμβολιαστικά κέντρα ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
Κορονοϊός: Ανοίγει την Τρίτη η πλατφόρμα για τους εμβολιασμούς κατ’ οίκον

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους οι πολίτες αυτοί θα έχουν τη δυνατότητα να δηλώνονται στην πλατφόρμα αυτή από τους ιδιώτες γιατρούς, ώστε να προχωρά άμεσα ο κατ’ οίκον εμβολιασμός τους.

Σε ό,τι αφορά την ένταξη ιδιωτών γιατρών στο πρόγραμμα, ο κ. Θεμιστοκλέους υπογράμμισε πως «υπάρχει ήδη μεγάλο ενδιαφέρον, ωστόσο απευθύνουμε νέα έκκληση για περισσότερες συμμετοχές γιατρών».

Εξάλλου, σύμφωνα με τον ίδιο, από την Τρίτη 20 Ιουλίου οι πολίτες θα μπορούν πλέον να κάνουν όλα τα εμβόλια με ραντεβού ακόμη και αυθημερόν, καθώς υπάρχει μεγάλη διαθεσιμότητα ως προς τα εμβολιαστικά σκευάσματα.

Θεοδωρίδου: Σημαντικός ο ρόλος της Εκκλησίας για την επιτάχυνση των εμβολιασμών

Η Μαρία Θεοδωρίδου μίλησε για τον ρόλο της Εκκλησίας στην ώθηση και επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος, τονίζοντας ότι ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας είχε συνάντηση για το θέμα αυτό με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο.

«Τέθηκε στην Επιτροπή από την Εκκλησία αν είναι ηθικά αποδεκτό να χρησιμοποιούνται εμβόλια Covid, στα οποία εμπεριέχονται εμβρυικά κύτταρα. Είναι ξεκάθαρο πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Κανένα εμβόλιο Covid δεν περιέχει εμβρυικά κύτταρα. Χρησιμοποιούνται κυτταρικές σειρές που προήλθαν από εβρυικούς ιστούς που είχαν ληφθεί σε ιατρικά εργαστήρια κατά τη δεκεαετία του 1960. Τα κύτταρα αυτά αφαιρούνται πριν από την παρασκευή των εμβολίων», υπογράμμισε η κυρία Θεοδωρίδου.

Η ίδια τόνισε ότι «ο εμβολιασμός δεν παρεμβαίνει ούτε κατά τη διάρκεια προσπάθειας της τεκνοποίησης, ούτε κατά τη διάρκεια της κύησης, ούτε κατά τη διάρκεια του θηλασμού».

Η ίδια εξήρε επιπλέον τη συμβολή της Εκκλησίας για το «λόγο της αγάπης, ο οποίος ορισμένες φορές είναι πιο ουσιαστικός από τον “στεγνό” επιστημονικό λόγο».

Η παχυσαρκία ο νούμερο ένα κίνδυνος για τους νεαρούς ασθενείς με Covid 19

Σύμφωνα με την κυρία Θεοδωρίδου, το υποκείμενο νόσημα που απειλεί τις νέες ηλικίες σε σχέση με την Covid 19 είναι η παχυσαρκία. Το αυξημένο βάρος σώματος με ένα σύνθετο μηχανισμό δημιουργεί μια φλεγμονή, η οποία είναι επικίνδυνη για το ανοσιακό σύστημα. Η πανδημία της Covid 19 ίσως δίνει τη δυνατότητα να στραφούμε και σε άλλα μείζονος σημασίας υγειονομικά ζητήματα, όπως είναι και η παχυσαρκία.

«Το εργαστήριο των μεταλλάξεων είναι οι ανεμβολίαστοι και όχι οι εμβολιασμένοι. Ας μην εφησυχάζουμε, ώστε άμεση αυτή η πανδημία να γίνει παρελθόν», υπογράμμισε, τέλος, η Μαρία Θεοδωρίδου.

Για τους εμβολιασμούς παιδιών άνω των 12 ετών

Απαντώντας στο ζήτημα των εμβολιασμών σε παιδιά άνω των 12 ετών, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών τόνισε ότι «ακόμη η Επιτροπή βρίσκεται σε διαδικασία επεξεργασίας των δεδομένων. Το πότε θα γίνει αυτό δεν έχει ακόμη οριστεί ημερολογιακά».

«Επιχειρησιακά είμαστε έτοιμοι», δήλωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Μιλώντας για τους εφήβους από 15 έως 17 ετών, για τους οποίους έχει ήδη ανοίξει πλατφόρμα για τα ραντεβού – έχουν κλειστεί πάνω από 20.000 όπως τόνισε ο κύριος Θεμιστοκλέους – η Μαρία Θεοδωρίδου είπε ότι σ’ αυτήν την ομάδα περιλαμβάνονται και οι έφηβοι με υποκείμενα νοσήματα.

Μάλιστα αναφέρθηκε σε μία αμερικανική μελέτη στην οποία παρακολουθήθηκαν 204 έφηβοι για δύο μήνες στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίοι νόσησαν και νοσηλεύτηκαν για τον κορονοϊό. Από αυτους το 70,6% ήταν έφηβοι με υποκείμενο νόσημα και το 36% έπασχαν από παχυσαρκία η οποία θεωρείται υποκείμενο νόσημα όσον αφορά τον κορονοϊό.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΜΠΑΣΟΥΚΟΣ
ΤΣΩΚΟΣ