Προσοχή: «Μυστηριώδης» αναπνευστική ασθένεια εντοπίστηκε σε σκυλιά
ΥΓΕΙΑ

Προσοχή: «Μυστηριώδης» αναπνευστική ασθένεια εντοπίστηκε σε σκυλιά

Στην αρχή τα σκυλιά εμφανίζουν έναν ελαφρύ βήχα που γίνεται γρήγορα έντονος και βαθύς.

Εκατοντάδες σκυλιά σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ πάνω από 20 μέχρι χθες) έχουν χτυπηθεί με μια σοβαρή αναπνευστική ασθένεια.

Οι κτηνίατροι υποψιάζονται ένα βακτήριο, αλλά εξακολουθούν να μην έχουν καταλήξει ακόμη και μιλούν μόνο για ενδείξεις.

Στην αρχή τα σκυλιά εμφανίζουν έναν ελαφρύ βήχα που γίνεται γρήγορα έντονος και βαθύς.

Παράλληλα τα σκυλιά έχουν απώλεια όρεξης και μειωμένα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα, ενώ όταν τα αντιβιοτικά δεν βοηθούν πρέπει να εισαχθούν σε ΜΕΘ του κτηνιατρείο.

Η Copper (ένας σκύλος στο Ορεγκον) πέρασε μια εβδομάδα σε απομόνωση, λαμβάνοντας υποστήριξη οξυγόνου, ενδοφλέβια υγρά και αντιβιοτικά. Ακόμη και μετά την επιστροφή στο σπίτι, με περισσότερα αντιβιοτικά και έναν συμπυκνωτή οξυγόνου για χρήση όταν δυσκολεύεται να αναπνεύσει, η Copper δεν ήταν καλά. Όπως διαβάζουμε έπρεπε να μεταφερθεί εσπευσμένα στο νοσοκομείο ξανά για ένα άλλο βράδυ με υποστήριξη οξυγόνου. «Αισθανθήκαμε κοντά στο να τον χάσουμε μερικές φορές», είπε ο ιδιοκτήτης της Copper, Kevin Mahoney.

Τους τελευταίους μήνες, η μυστηριώδης αναπνευστική ασθένεια -που παραλίγο να κοστίσει τη ζωή στην Copper- έχει αρρωστήσει εκατοντάδες σκυλιά σε όλες τις ΗΠΑ και οι κτηνίατροι είναι ακόμη στο σκοτάδι.

Διακόσια άρρωστα σκυλιά μόνο σε μια πολιτεία των ΗΠΑ

Τα πράγματα ήταν χειρότερα στο Ορεγκον. Σύμφωνα με το wired.com, το Υπουργείο Γεωργίας της πολιτείας άρχισε να λαμβάνει αναφορές για ασυνήθιστες λοιμώξεις του αναπνευστικού στα σκυλιά τον περασμένο Αύγουστο. Μέχρι σήμερα, πάνω από 200 σκυλιά με παρόμοια ασθένεια έχουν αναφερθεί στην πολιτεία και παρόμοια περιστατικά έχουν εμφανιστεί σε πολλές άλλες πολιτείες.

Η ασθένεια εμφανίζεται παρόμοια με μια βακτηριακή κατάσταση γνωστή ως βήχας ρείθρων (επίμονος, παραγωγικός βήχας) αν και τα συμπτώματα τείνουν να είναι πιο σοβαρά, διαρκούν πολλές φορές περισσότερο και δεν ανταποκρίνονται στα κοινά αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία αυτής της γνωστής ασθένειας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η νέα ασθένεια ήταν θανατηφόρα.

Ο David Needle, ανώτερος κτηνίατρος παθολόγος στο Πανεπιστήμιο του New Hampshire και η ομάδα του ξεκίνησαν το 2022 να εξετάζουν ρινικά και στοματικά επιχρίσματα που είχαν ληφθεί από άρρωστα σκυλιά στη Νέα Αγγλία, σε περιπτώσεις όπου δεν βρέθηκε γνωστή αιτία ασθένειας και βρήκαν μια μικρή αλληλουχία DNA ενός πιθανού μικροβίου που προκαλεί ασθένεια σε 21 από τα αρχικά 30 δείγματα ζώων που εξετάστηκαν.

Στα τυφλά οι έρευνες – Εχουμε πολύ δρόμο ακόμη

Στο πιο πρόσφατο ξέσπασμα της ασθένειας, εξετάζουν σκύλους με μακροχρόνιο βήχα και φτάρνισμα από άλλες πολιτείες που έχουν δοκιμαστεί αρνητικά για γνωστές αναπνευστικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων σκύλων από το Όρεγκον.

Πρόκειται όπως πρόσφατα είπαν ότι είναι μια αναδυόμενη ασθένεια και χρειάζονται περισσότερες δοκιμές για να επιβεβαιωθεί ότι το DNA ανήκει στην πραγματικότητα σε ένα παθογόνο και να μάθουν ποιο είναι και η καλύτερη εικασία έως σήμερα είναι πως η συγκεκριμένη ασθένεια προέρχεται από ένα άγνωστο βακτήριο.

«Για να αποδειχθεί πραγματικά η αιτιότητα, οι υποβολές νεκροψίας σκύλων που έχουν πεθάνει από αυτή την ασθένεια θα πρέπει επίσης να δοκιμαστούν, για να αποδειχθεί τελικά τι είναι», σημείωσε από την πλευρά του ο Andrea Cantu-Schomus, διευθυντής Επικοινωνίας στο Υπουργείο Γεωργίας του Όρεγκον, το οποίο συνεργάζεται με κρατικά και εθνικά εργαστήρια για τη λήψη δειγμάτων από την αλληλουχία της επιδημίας στην περιοχή του.

Ένα από αυτά τα εργαστήρια, το Κτηνιατρικό Διαγνωστικό Εργαστήριο του Όρεγκον, έχει επίσης βοηθήσει στην παροχή νεκροψίας για ιδιοκτήτες σκύλων των οποίων τα σκυλιά φαίνεται να έχουν πεθάνει από αυτή την ασθένεια και που θέλουν να διεξαχθεί αυτό το πρόσθετο διαγνωστικό. Αλλά τα αποτελέσματα μιας τέτοιας εργασίας δεν είναι δημόσια και σίγουρα έχουμε πολύ χρόνο ακόμη για να μάθουμε τι τελικά οδηγεί στον θάνατο τα σκυλιά.

HEALTH STAT

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr