ΑΠΟΨΕΙΣ

Βασίλης Χαρίσης: Κρίσιμη η κατάσταση στον κλάδο της εστίασης – Τα λουκέτα θα κυριαρχήσουν

"Ψευδώς κυριαρχεί η εντύπωση στην κοινωνία ότι ο κλάδος έχει βοηθηθεί εν μέσω πανδημίας όσο κανείς άλλος", λένε οι εστιάτορες
Βασίλης Χαρίσης: Κρίσιμη η κατάσταση στον κλάδο της εστίασης – Τα λουκέτα θα κυριαρχήσουν

“Κρίσιμη η κατάσταση στον κλάδο της εστίασης – Τα λουκέτα θα κυριαρχήσουν”, αναφέρει το μέλος του σωματείου εστίασης Εύβοιας, Βασίλης Χαρίσης.

Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση τουλάχιστον με τα μέχρι τώρα δεδομένα στον πολύπαθο κλάδο της Εστίασης.
Καμία ουσιαστική στήριξη δεν διαφαίνεται. Οι Υπουργοί νίπτουν τας χείρας τους στις επαναλαμβανόμενες οχλήσεις των θεσμοθετημένων και μη οργάνων μας, που τους παρουσιάζουν τα στοιχεία κατάρρευσης του κλάδου, και περισσότερο δε, στην μικροεπιχειρηματικότητα του.
Ψευδώς κυριαρχεί η εντύπωση στην κοινωνία ότι ο κλάδος έχει βοηθηθεί εν μέσω πανδημίας όσο κανείς άλλος.
Τελευταία στην επικαιρότητα, οι κατευθυνόμενοι καλοπληρωμένοι κυβερνητικοί δίαυλοι επικοινωνίας, οι οποίοι ευθύνονται μαζί με τους ιθύνοντες για την προαναφερθείσα εντύπωση, αναφέρουν ότι μετά το πρόσφατο(30/12/21) υποχρεωτικό κεκαλυμμένο ‘’κλείσιμο’’ των καταστημάτων με την κυβερνητική εντολή, υπάρχουν έξι μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων μας που πλήττονται, όντας κλειστά ή υπολειτουργώντας από τα οποία κανένα δεν αφορά βοήθεια των επιχειρήσεών μας και αφορά μόνο την στήριξη, και καλώς βέβαια, των εργαζομένων μας.
Είναι πασιφανές και αυτό είναι ζητούμενο, – δηλαδή εάν επιδιώκεται “από ψηλά” ή όχι η καταστροφή της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας,- ότι στη πλειονότητα μας περνάμε και θα περάσουμε ανυπεράσπιστα άλλη μια δύσκολη περίοδο.
Η προοπτική αναλύοντας τα δεδομένα που επικρατούν λέει ότι:
Η κανονικότητα και λόγω της πανδημίας αργεί,
Οι έλεγχοι παντός είδους στον εύκολο στόχο, με καταλογισμούς υπέρογκων για αυτό που βιώνουμε προστίμων, και οι ΦΟΡΟΕΠΙΔΡΟΜΕΣ θα συνεχισθούν, και
η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ τηρουμένων των αναλογιών θα μειωθεί και άλλο, και αρκετά.
Η νέα τάξη πραγμάτων με αφορμή την πανδημία έχει πλέον ισοπεδώσει την αγορά, η οποία οδηγείται από το αρχέγονο ένστικτο της επιβίωσης και ακολουθεί καλώς ή κακώς, την αδράνεια των προηγούμενων ετών.
Η άυλη εμπορική αξία των επιχειρήσεών μας έχει εξαφανιστεί, και τα ενοίκια στις αγορές και στα καλά ΑΑ και όχι μόνο σημεία, συνεχίζουν να είναι εξωπραγματικά παρόλο την κρίση που είναι πασίδηλη.
H ΑΝΑΠΤΥΞΗ «πάει περίπατο» και τα λουκέτα στην Εστίαση θα κυριαρχήσουν δεδομένου και των παραθύρων της νομοθεσίας που εν πολλοίς επιτρέπουν την αποφυγή των αναληφθέντων υποχρεώσεων κατά τα 2 τελευταία έτη, ασχέτως της δυνατότητας του κάθ’ ενός.
Κατά τα φαινόμενα η Αγορά δεν σταματά να μεταλλάσσεται και συνεχώς, με τα σωστά και τα λάθη της.
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ πολλοί στον κλάδο μας, αδυνατώντας να επιβιώσουν να έχουν παρασυρθεί σε μία λανθασμένη λογική που υπαγορεύει την αδυναμία εκτέλεσης των υποχρεώσεών τους.
Κατεβάζουν τις τιμές με την προοπτική πλέον του τζίρου, για να πληρώνουν τις μετρητοίς τους προμηθευτές τους και να διατηρήσουν ή να αυξήσουν το μερίδιο της αγοράς, κάτι το οποίο φαντάζει πολύ χλωμό στην εποχή και με τον τρόπο που το επιδιώκουν. Αυτό συμπαρασύρει στα τάρταρα προμηθευτές και συναδέλφους που ακολουθούν, και γενικά την υγιή αλυσίδα της επιχειρηματικότητας .
Μια άλλη οπτική και συμπερασματικά η διαφορετική ιεράρχηση των αναγκών που δημιούργησε η πανδημία, μαζί με τις δυσκολίες της διατήρησης μιας υγιούς και ανταγωνιστικής επιχείρησης, οδηγεί εργαζόμενους και εργοδότες σε επανεξέταση της επαγγελματικής σταδιοδρομίας τους.
Οδηγεί τους μεν απασχολούμενους σε κύμα παραιτήσεων και λόγω της περιορισμένης πλέον εβδομαδιαίας απασχόλησης τους(δεν υπάρχει αντικείμενο πλήρους απασχόλησης), και τους εργοδότες στο επίπεδο αναζήτησης εναλλακτικής, είτε επιχειρηματικά είτε με άλλο τρόπο για την επιβίωσή τους.

ΧΑΡΙΣΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΜΕΛΟΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ ”Ο ΞΕΝΙΟΥ ΖΕΥΣ”

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΜΠΑΣΟΥΚΟΣ
ΤΣΩΚΟΣ