Ένταλμα σύλληψης κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
ΔΙΕΘΝΗ

Ένταλμα σύλληψης κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Ο πρόεδρος της Ρωσίας διώκεται για εγκλήματα πολέμου κατά της Ουκρανίας

Ένταλμα σύλληψης κατά του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), κατηγορώντας τον για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής στη χώρα.

Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Reuters, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε το ένταλμα, ως υπόπτου για παράνομη απέλαση παιδιών και παράνομη μεταφορά ανθρώπων από το έδαφος της Ουκρανίας στη Ρωσία. Το δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης και για τη Ρωσίδα επίτροπο για τα δικαιώματα του παιδιού Μαρία Αλεξέγιεβνα Λβόβα-Μπέλοβα.

Όπως αναφέρει το ieidiseis.gr, τα εγκλήματα που καταλογίστηκαν στον Πούτιν φέρεται να διαπράχθηκαν στα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας από τις 24 Φεβρουαρίου 2022. Σύμφωνα με το δικαστήριο, ο Ρώσος πρόεδρος φέρει «ατομική ποινική ευθύνη» για αυτό.

Η Μόσχα έχει επανειλημμένα αρνηθεί τις κατηγορίες για τις φρικαλεότητες κατά τη διάρκεια της εισβολής της στη γείτονά της. Όπως δήλωσε και την Τρίτη ενώπιον δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ, δεν αναγνωρίζει την δικαιοδοσία του ΔΠΔ.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο ΟΗΕ είχε κατηγορήσει την Ρωσία για νέα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Μάλιστα, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα το Reuters είχε μεταδώσει ότι το δικαστήριο αναμένεται να εκδώσει εντάλματα σύλληηψης, τα πρώτα στην έρευνά του για την εισβολή στην Ουκρανία.

Σημειώνεται πως τις αρμοδιότητες του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου δεν αναγνωρίζουν οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα και η Ινδία ενώ η Ουκρανία έχει αναγνωρίσει τις αρμοδιότητές του από το 2013.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr