Η φωτογραφία του αιώνα από την Εύβοια σε αφιέρωμα του Guardian
ΔΙΕΘΝΗ

Η φωτογραφία του αιώνα από την Εύβοια σε αφιέρωμα του Guardian

Η φωτογραφία - σύμβολο από τις φωτιές του 2021 στην Εύβοια, κοσμεί αφιέρωμα του Guardian για τα 50 χρόνια ιστορίας της Ευρώπης.

Μέσα από 50 φωτογραφίες, ο Guardian καταγράφει τα τελευταία 50 χρόνια ιστορίας της Ευρώπης και μέσα σε αυτό το αφιέρωμα περίοπτη θέση έχει η Εύβοια. Το άσχημο, βέβαια, είναι πως η πρωτιά αυτή ήρθε μέσα από ένα θλιβερό γεγονός, τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021.

Η φωτογραφία της κυρίας Παναγιώτας Νουμίδη από τις Γούβες, που είχε κάνει τον γύρο του κόσμου τότε και είχε «βάλει» την Εύβοια στα πρωτοσέλιδα των μεγαλύτερων media όλου του κόσμου, κοσμεί μάλιστα το εξώφυλλο του δεύτερου μέρους του αφιερώματος του Guardian.

«Πυρκαγιές, πόλεμος και δεξιός εξτρεμισμός: 50 χρόνια Ευρώπης σε φωτογραφίες, μέρος δεύτερο», είναι ο τίτλος στο δεύτερο μέρος του αφιερώματος ενώ η λεζάντα στη διάσημη, πια, φωτογραφία από την Εύβοια αναφέρει «Μία γυναίκα κλαίει καθώς μια πυρκαγιά πλησιάζει το σπίτι της στο ελληνικό νησί της Εύβοιας τον Αύγουστο του 2021».

 

 

Η Εύβοια και η φωτογραφία της κυρίας Παναγιώτας Νουμίδη επί της ουσίας αντιστοιχούν στο κορυφαίο γεγονός της ιστορίας για το 2021 για τον Guardian. Για το 1973, στο πρώτο μέρος του αφιερώματος, είχε επιλεγεί ξανά η Ελλάδα και η φωτογραφία του τανκ λίγο πριν εισβάλει στο Πολυτεχνείο για να καταστείλει την εξέγερση των φοιτητών κατά της χούντας των Συνταγματαρχών.

«Σε αυτό που έχει γίνει ετήσιο φαινόμενο, δεκάδες τεράστιες πυρκαγιές ξέσπασαν στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2021, σκοτώνοντας τρεις, τραυματίζοντας τουλάχιστον 20 και καταστρέφοντας εκατοντάδες σπίτια εν μέσω ενός ιστορικού καύσωνα που κορυφώθηκε στις αρχές Αυγούστου, όταν η πόλη του Λαγκαδά, κοντά Θεσσαλονίκη, σημείωσε 47,1C. Οι πυρκαγιές στην ηπειρωτική χώρα και τα νησιά, συμπεριλαμβανομένης της Ρόδου και της Κρήτης, ακολουθήθηκαν από μια καταστροφική πυρκαγιά στο δεύτερο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, την Εύβοια, που έκαψε σχεδόν 50.000 εκτάρια πευκοδάσης και ελαιώνες και ανάγκασε την εκκένωση, με φέρι και μικρό σκάφος, άλλων από 2.000 άτομα. Είκοσι πέντε χώρες έστειλαν πυροσβέστες και εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων αεροπλάνων, και πολλοί διεθνείς οργανισμοί τόνισαν τις πυρκαγιές, για άλλη μια φορά, ως παράδειγμα των ακραίων καιρικών συνθηκών που προκαλούνται από την παγκόσμια θέρμανση» γράφει η ηλεκτρονική έκδοση της κορυφαίας βρετανικής εφημερίδας.

Η ιστορία της εμβληματικής φωτογραφίας από την Εύβοια

Τον Νοέμβριο 2021 η συγκλονιστική φωτογραφία της 81χρονης γυναίκας έγινε εξώφυλλο και στο περιοδικό «TIME», ως μια από τις κορυφαίες φωτογραφίες του 2021.

Η φωτογραφία που τράβηξε ο Κωνσταντίνος Τσακαλίδης και έκανε το γύρο του κόσμου μέσω του ελληνικού πρακτορείου SOOC και του διεθνούς πρακτορείου Bloomberg.

Η εικόνα δείχνει τη μαυροφορεμένη ηλικιωμένη γυναίκα, την κυρία Παναγιώτα, με το ένα χέρι της στο στήθος και στο άλλο να κρατά μια τσάντα με τα υπάρχοντά της. Το βλέμμα της είναι γεμάτο φρίκη και σπαραγμό, καθώς οι φλόγες βρίσκονται μία ανάσα από το σπίτι της.

Για τον εφιάλτη που έζησε στην κόλαση της φωτιάς, είχε μιλήσει η ίδια η κυρία Παναγιώτα πέρσι τον Αύγουστο:

«Φώναζα απελπισμένη, τον αγαπάω τον τόπο μου», είχε αναφέρει η 81χρονη που συγκλόνισε με τον πόνο της, όπως καταγράφηκε στο φωτογραφικό στιγμιότυπο, που δημοσιεύθηκε και στον διεθνή Τύπο.

 

 

«Βοήθεια, καιγόμαστε»

Η ηλικιωμένη, το σπίτι της οποίας απειλήθηκε από τις φλόγες στο χωριό Γούβες, είχε περιγράψει τον πανικό και τις δραματικές στιγμές που έζησε:

Όπως είπε, «έβλεπα τη λάβα να έρχεται καταπάνω μας και φώναζα “βοήθεια – καιγόμαστε”. Μαζεύτηκε ο κόσμος, όλοι. Πράγματι ήρθαν και βοηθήσανε όλοι».

«Ήρθαν τα παιδιά του χωριού με το νερό, με τα βυτία να μας σώσουν. Εγώ άρχισα να χάνω τις αισθήσεις μου. Δύο κοπέλες μου πρόσφεραν νερό και μου είπαν να κάνω υπομονή γιατί θα σβήσει η φωτιά. Όμως οι φλόγες έρχονταν καταπάνω μας», σημειώνει.

«Ανησυχούσα για τους γείτονες δίπλα, υπάρχουν σπίτια με παιδιά που απειλήθηκαν. Φοβόμουν μήπως είναι κάποιος μέσα. Οι μνήμες αυτές δεν θα φύγουν από μέσα μας», περιέγραφε η κυρία Παναγιώτα.

 

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr