Προειδοποίηση Πούτιν για Ζαπορίζια: Κίνδυνος «καταστροφής» στον πυρηνικό σταθμό
ΔΙΕΘΝΗ

Προειδοποίηση Πούτιν για Ζαπορίζια: Κίνδυνος «καταστροφής» στον πυρηνικό σταθμό

Επιβεβαίωσε την ετοιμότητα της Ρωσίας να δώσει την αναγκαία συνδρομή στους επιθεωρητές της ΙΑΕΑ

Οι βομβαρδισμοί στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια στη νότια Ουκρανία, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ρώσων και αποδίδονται στο Κίεβο από τον Βλάντιμιρ Πούτιν είναι πιθανό να έχουν ως αποτέλεσμα μία μεγάλη καταστροφή όπως προειδοποίησε ο ρώσος πρόεδρος τον Εμανουέλ Μακρόν.

Η Μόσχα και το Κίεβο κατηγορούν η μια πλευρά την άλλη για βομβαρδισμούς στην περιοχή που βρίσκεται ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός της Ευρώπης, ο οποίος κατελήφθη από την Ρωσία τον Μάρτιο, αλλά μέχρι στιγμής λειτουργεί με Ουκρανούς τεχνικούς. Μόνο δύο από τους έξι αντιδραστήρες είναι σε λειτουργία.

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ειδικότερα, τόνισε ότι ο συστηματικός βομβαρδισμός της έκτασης στην οποία βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια από τον ουκρανικό στρατό έχει δημιουργήσει τον κίνδυνο μιας μεγάλης κλίμακας καταστροφής που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ραδιενεργό μόλυνση τεράστιας έκτασης εδαφών» αναφέρει το Κρεμλίνο σε ανάγνωση του τηλεφωνήματος μεταξύ των δύο ηγετών, το οποίο -όπως λέει- έγινε με πρωτοβουλία του Μακρόν.

Η Ουκρανία και η Ρωσία όπως παραθέτει το in.gr κατηγορούν η μια την άλλη για το ότι ετοιμάζουν προβοκάτσιες στον σταθμό. Το Κίεβο ισχυρίζεται ότι οι ρωσικές δυνάμεις σχεδιάζουν να αποσυνδέσουν τον πυρηνικό σταθμό από του ουκρανικό δίκτυο παροχής ενέργειας και να τον συνδέσουν με το ρωσικό δίκτυο.

Αποστολή αντιπροσωπείας της ΙΑΕΑ

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι Πούτιν και Μακρόν τόνισαν τη σημασία να σταλεί αντιπροσωπεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) στον πυρηνικό σταθμό το συντομότερο δυνατό.

Ο Πούτιν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, επιβεβαίωσε την ετοιμότητα της Ρωσίας να παράσχει στους επιθεωρητές της ΙΑΕΑ την αναγκαία συνδρομή.

Από την πλευρά του, ο Μακρόν είπε ότι ανησυχεί για τους κινδύνους ασφαλείας στον πυρηνικό σταθμό, προσθέτοντας ότι ο Πούτιν συμφώνησε να σταλεί στο σημείο αποστολή ειδικών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας.

Ο Μακρόν εξέφρασε «ακόμη μια φορά την ανησυχία του απέναντι στους κινδύνους που ενέχει η κατάσταση στον σταθμό της Ζαπορίζια για την πυρηνική ασφάλεια» ανέφερε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Η γαλλική προεδρία δήλωσε ότι ο Μακρόν «υποστήριξε την αποστολή επί τόπου το συντομότερο δυνατόν μιας αποστολής ειδικών της ΙΑΕΑ, με όρους στους οποίους συμφωνούν η Ουκρανία και ο ΟΗΕ».

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr