Στον «χορό των ρίχτερ» η Εύβοια: Στέλνουμε με φόβο στο σχολείο τα παιδιά μας λένε γονείς
Ειδησεις ευβοια

Στον «χορό των ρίχτερ» η Εύβοια: Στέλνουμε με φόβο στο σχολείο τα παιδιά μας λένε γονείς

Γονείς μαθητών εκφράζουν στο evima.gr την ανησυχία τους περιγράφοντας το γενικότερο καθεστώς άγχους με το οποίο στέλνουν τα παιδιά τους για μάθημα ενόσω- όπως περιγράφουν ενδεικτικά "η γη τρέμει καθημερινά" στην Εύβοια

Ανάστατη είναι η Εύβοια εξαιτίας των σεισμών που πλήττουν συνεχόμενα- με κλιμακούμενη ένταση- το νησί τις τελευταίες ημέρες.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα σήμερα ακόμα μια αισθητή σεισμική δόνηση σημειώθηκε τα ξημερώματα στη Νότια Εύβοια, κάνοντας τους πολίτες κυριολεκτικά να πεταχτούν έντρομοι από τα κρεβάτια τους ειδικά στις περιοχές των Ζαράκων και του Αλμυροποτάμου.

Ο σεισμός ήταν μεγέθους 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στα 8 χλμ. βορειοανατολικά των Στύρων, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 12,1 χλμ.

Κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν στο evima.gr πως ο εν λόγω σεισμός ήταν ιδιαίτερα αισθητός.

Μάλιστα, περιγράφουν πως πέραν της έντασης του, συνοδεύτηκε από μεγάλη βοή.

Νωρίτερα, και πάλι σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, είχε σημειωθεί ακόμα μια σεισμική δόνηση μεγέθους 2,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στη 22:53 στο νησί

Το επίκεντρο του εν λόγω σεισμού εντοπίζεται 5 χλμ Βόρεια των Νέων Στύρων Εύβοιας, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 5 χιλιόμετρα.

Η σεισμική δόνηση, σύμφωνα με αναφορές, έγινε αισθητή στις γύρω περιοχές, ειδικά στα νότια του νησιού, παρά το μικρό μέγεθος της ισχύος της.

Η έντονη σεισμική δραστηριότητα που επικρατεί σαφώς συντελεί στην συντήρηση του κλίματος τρόμου κι ανησυχίας στους κατοίκους, με τους φόβους για την συντέλεση ενός ακόμη μεγαλύτερου σεισμού, παρόμοιου με αυτόν των 5 ρίχτερ, να μην έχουν φυσικά ξεπεραστεί.

Αναλυτικότερα, μόλις σήμερα στις 04:39:24, 5,5χλμ, Νοτιοανατολικά από τα Μεσοχώρια Ευβοίας καταγράφηκε σεισμός 2,1 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ με τον ίδιο σημείο να επαναλαμβάνεται στις 04:40:37, 5,5χλμ Νοτιοανατολικά από τα Μεσοχώρια Ευβοίας.

Παράλληλα, στις 04:39:24, 6,1χλμ Νοτιοανατολικά από Μεσοχώρια Ευβοίας καταγράφηκαν 2,1 ρίχτερ ενώ στις 02:12:03 , 4,3χλμ Βορειοανατολικά από τα Νέα Στύρα σημειώθηκαν 2,2 ξαθ ακριβώς ένα δευτερόλεπτο νωρίτερα, 4,9χλμ Νοτιοανατολικά από τα Μεσοχώρια Ευβοίας 1,7.

Στις 02:10:37, 6,4χλμ Βορειοανατολικά από τα Μεσοχώρια Ευβοίας, είχαμε 1,8 ενώ κυριολεκτικά 7 δευτερόλεπτα νωρίτερα, 4,9χλμ Νοτιοανατολικά από τα Μεσοχώρια Ευβοίας 2,2 και αντιστοίχως ένα δευτερόλεπτο μετά 3,4 ρίχτερ σημειώθηκαν Νοτιοανατολικά από τα Μεσοχώρια Ευβοίας.

Τέλος, στις 02:06:05, η ίδια σε ένταση σεισμική δόνηση καταγράφηκε και 4,1χλμ Βορειοανατολικά από τα Μεσοχώρια Ευβοίας.

Στα σχολεία με φόβο

Μέσα στο γενικότερο κλίμα άγχους κι ανησυχίας που προκαλούν τα ρίχτερ- σε καθημερινή βάση- στην περιοχή, ολοκληρώθηκε η πρώτη βδομάδα επιστροφής των μαθητών στα σχολεία, τα οποία και είχαν αναστείλει την λειτουργία τους,  εξαιτίας των ισχυρών σεισμών και του ανησυχητικού “πενταριού” της 29ης Νοεμβρίου .

Γονείς μαθητών της περιοχής, εκφράζουν στο evima.gr την ανησυχία τους για την κατάσταση που επικρατεί περιγράφοντας το γενικότερο καθεστώς άγχους με το οποίο στέλνουν τα παιδιά τους για μάθημα ενόσω- όπως περιγράφουν ενδεικτικά “η γη τρέμει καθημερινά”.

Τονίζουν ειδικότερα πως κάποια κτίρια έχουν κριθεί ως ακατάλληλα να φιλοξενούν σχολικά συγκροτήματα εξαιτίας σοβαρών ζημιών που προκλήθηκαν μετά τους σεισμούς.

Μάλιστα η αγωνία τους επιτείνεται, λαμβάνοντας υπ’ όψιν αφενός την γνώση πως οι υποδομές ήδη πριν τους σεισμούς έχρηζαν συντήρησης λόγω παλαιότητας κι αφετέρου την αναφορά της επιτροπής ειδικών για ύπαρξη ακατάλληλων βιβλιοθηκών και έπιπλα στους χώρους του σχολείου που κάλλιστα θα μπορούσαν να αποτελούν μια “παγίδα θανάτου” σε ενδεχόμενο νέο δυνατό σεισμό.

Υπενθυμίζεται πως στην Εύβοια βρέθηκε την Παρασκευή το κλιμάκιο των εμπειρογνωμόνων από την ΚΤΥΠ ( πρώην ΟΣΚ) για να γνωμοδοτήσει για την καταλληλόλητα του κτιρίου του νηπιαγωγείου στο χωριό Ζάρακες μετά και τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν σε αυτό ένεκα των σεισμών στο νησί.

Οι Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. είναι ο ενιαίος κατασκευαστικός φορέας του Ελληνικού κράτους για όλες τις δημόσιες κτιριακές υποδομές. Διαθέτει εξειδικευμένη εμπειρία στην κατασκευή νοσοκομείων, σχολικών μονάδων, δικαστικών μεγάρων και άλλων δημόσιων κτιρίων.

Τις προηγούμενες ημέρες για ζημιές στο κτίριου του Νηπιαγωγείου στο χωριό Ζάρακες, μετά τους ισχυρούς σεισμούς που σημειώθηκαν στην Εύβοια, έκανε λόγο σε δηλώσεις της η προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου Ζαράκων, Σαραντάρη Ευδοκία.

Όπως εξήγησε, μετά από τους δύο δυνατούς σεισμούς, βάθυνε κάποιο ρήγμα που προυπήρχε στο κτίριο ενώ νέα ρήγματα που δεν υπήρχαν, εμφανίστηκαν.

Το κτήριο παρουσιάζε ρωγμές σε τοίχους και πατώματα, ενώ σε κάποια σημεία έπεσαν σοβάδες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του evima.gr, η επιτροπή που βρέθηκε εκεί την Παρασκευή το πρωί και έλεγξε τόσο το νηπιαγωγείο Ζαράκων αλλά και όλα τα δημόσια κτήρια της κοινότητας, τόνισε στους φορείς και στη διευθύντρια των σχολείων ότι υπάρχουν σε όλα τα σχολεία των δύο δήμων, που ενδέχεται να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω του ισχυρού σεισμού, κίνδυνοι για τα παιδιά.

Στο νηπιαγωγείο, υπάρχει μία μεγάλη βιβλιοθήκη, η οποία είναι υπερφορτωμένη και χρειάζεται οπωσδήποτε να βρεθεί τρόπος να ασφαλιστεί γιατί είναι πολύ επικίνδυνο σε ένα νέο σεισμό εάν βρίσκονται στον χώρο παιδιά να πέσει και να τα πλακώσει.

Τέτοιοι έλεγχοι πρέπει να γίνουν σε όλα τα σχολεία της περιοχής και να ασφαλιστούν ό,τι έπιπλα υπάρχουν τα οποία μπορούν να γίνουν επικίνδυνα για παιδιά και εργαζόμενους.

 

 

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr