Εύβοια – Ιστιαία: Χιλιάδες λαμπιόνια φωτίζουν την πλατεία – Φαντασμαγορική βραδιά στο άναμμα του δέντρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εύβοια – Ιστιαία: Χιλιάδες λαμπιόνια φωτίζουν την πλατεία – Φαντασμαγορική βραδιά στο άναμμα του δέντρου

Κάτοικοι από όλα τα χωριά συναντήθηκαν στην πλατεία της Ιστιαίας φέρνοντας τα τοπικά τους προϊόντα αλλά και το πιο πλατύ χαμόγελο αισιοδοξίας για το νέο ξεκίνημα που επιχειρείται στον τόπο.

Μοναδικές στιγμές εκτιλύχθηκαν το βράδυ της Τετάρτης στην πλατεία της Ιστιαίας στη βόρεια Εύβοια. Το άναμμα του χριστουγενιάτικου δέντρου “ελπίδας και αλληλεγγύης” ύψους 16 μέτρων έδωσε χαρά και ελπίδα στους ανθρώπους που δοκιμάστηκαν και έχασαν τις περιουσίες και τις δουλειές τους.

Κάτοικοι από όλα τα χωριά συναντήθηκαν στην πλατεία της Ιστιαίας φέρνοντας τα τοπικά τους προϊόντα αλλά και το πιο πλατύ χαμόγελο αισιοδοξίας για το νέο ξεκίνημα που επιχειρείται στον τόπο.

Ο δήμος Ιστιαίας – Αιδηψού διοργάνωσε μία ξεχωριστή βραδιά έχοντας στόχο να δώσει χαμόγελο και ελπίδα σε όλους παλεύουν για να ξαναχτίσουν από την αρχή ότι καταστράφηκε αλλά και να βραβεύσει αυτούς που ξεχώρισαν και βοήθησαν τον τόπο και συγκεκριμένα τα Σώματα Ασφαλείας αλλά και τις ξένες αντιπροσωπείες των σωμάτων πυρόσβεσης από την Σερβία, την Ρουμανία, την Πολωνία και τη Σλοβακία.

Ο δήμαρχος Ιστιαίας Γιάννης Κοντζιάς αναφέρθηκε στο ολοκαύτωμα της Εύβοιας και σε όσους τιμήθηκαν με την επαναστατική σφραγίδα του Ξηροχωρίου (το Ξηροχώρι ήταν το χωριό που επαναστάτησε πρώτο εναντίον των Τούρκων και σώζεται και η επαναστατική σφραγίδα):

“Ζήσαμε το δικό μας ολοκαύτωμα μέσα από το οποίο βγήκαμε πιο δυνατοί. Μέσα από αυτή την καταστροφή που καιγόντουσαν τα δάση μας βλάστησε το δέντρο της αλληλεγγύης το οποίο άπλωσε τις ρίζες και τα κλαδιά του παντού, σε κάθε πόλη, σε κάθε χωριό. Μέσα στην κρίση και στις πυρκαγιές παραμερίζαμε όλα αυτά τα μικρά που μας χωρίζουν και όλοι μαζί σώσαμε τα σπίτια μας, τα χωριά μας και αρκετό δάσος που αποτελεί και το καμάρι αυτό του τόπου. Επιλέξαμε σαν κοινωνία και ως άνθρωποι να τιμήσουμε όσους μας βοήθησαν θεσμικά τις δύσκολες ώρες. Αναφέρομαι για την Πυροσβεστική, το Λιμενικό και την ΕΛ.ΑΣ. και ειδικά σε όλους αυτούς που ήρθαν από το εξωτερικό για να μας βοηθήσουν και αναφέρομαι στις δυνάμεις πυρόσβεσης από τη Σερβία, τη Σλοβακία, την Πολωνία και τη Ρουμανία”, είπε ο δήμαρχος Ιστιαίας Αιδηψού Γιάννης Κοντζιάς.

Την Πολωνία εκπροσώπησε ο Πρέσβης της χώρας Αρτουρ Λόμπαρτ: “Αυτή η τραγωδία έδειξε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη που είναι ακόμα ζωντανή. Το 1821 όλη η Ευρώπη στάθηκε στο πλευρό των Ελλήνων. Μετά από 200 χρόνια η Ευρώπη έστειλε και πάλι βοήθεια στην Ελλάδα, αυτή τη φορά για να πολεμήσουν τις φωτιές. Είμαι περήφανος που η πολωνική αποστολή ήταν στο πλευρό των Ελλήνων. Oι Πολωνοί πυροσβέστες μου ζήτησαν να μεταφέρω ένα μήνυμα. Οι Ελληνες τους άνοιξαν την καρδιά τους και η Εύβοια είναι το δεύτερο σπίτι τους. Σας ευχαριστώ εκ μέρους τους και εκ μέρους όλων των Πολωνών”.

Τριπλή εκπροσώπηση είχε η Σερβία. Ο πρέσβης της χώρας στην Ελλάδα Ντούσαν Σπασόγιεβιτς συνοδεύονταν από δύο ανώτερους αξιωματικούς της πυροσβεστικής Ντράγκαν Μίκοβιτς και Αλεξάντερ Ασιτς. Ο Σπασόγιεβιτς μετά την παραλαβή του βραβείου του συγκίνησε τους πάντες με τα ελληνικά του και τα όσα είπε: “Αδέλφια μας Έλληνες… Είναι μεγάλη μου τιμή και χαρά να βρίσκομαι απόψε εδώ με δύο συνεργάτες μου από την ηγεσία από το πυροσβεστικό σώμα της Σερβίας. Μεταξύ αδελφών η υποστήριξη και η αλληλεγγύη και η βοήθεια είναι κάτι αυτονόητο. Ένα βράδυ του περασμένου καλοκαιριού, θυμάμαι ήταν Σάββατο, πήρα τηλέφωνο τον υπουργό εσωτερικών της Σερβίας και του είπα πως υπάρχουν μεγάλες φωτιές στην Ελλάδα και ειδικά στην Εύβοια και πως πρέπει να βοηθήσουμε. Μου απάντησε πως θα στείλουμε αμέσως πυροσβέστες να βοηθήσουμε τα αδέλφια μας. Ηρθαν οι πυροσβέστες μας μέσα σε 24 ώρες εδώ στην Εύβοια”.

Ο πρέσβης της Σερβίας αναφέρθηκε και στον πρόγονο του Ντάσο Μπράιοβιτς που είχε πολεμήσει τους Τούρκους στο πλευρό των Ελλήνων στη βόρεια Εύβοια: “Επίσης να σας υπενθυμίσω πως ένας συμπατριώτης μου, ο Ντάσο Μπράιοβιτς πολέμισε εδώ στην Εύβοια 200 χρόνια πριν μαζί με τους αδελφούς μου Έλληνες και πολέμησε με τον Πέτρο Μαυρομιχάλη από τη Μάνη. Μάλιστα ο γιος του Μαυρομιχάλη σκοτώθηκε σε αυτή τη μάχη. Είμαι περήφανος που βρίσκομαι με τα αδέλφια μου τους Έλληνες και σας ευχαριστώ”.

Η πρόξενος της Σλοβακίας Πέτρα Προσνάσκα “Εκ μέρους της πυροσβεστικής. Θα παραδώσω στον αρχηγό της πυροσβεστικής. Η Ελλάδα δέχτηκε ένα μεγάλο πλήγμα. Είμαι περήφανη για τις πυροσβεστικές δυναμείς της χώρας μου. Στις 8 Αυγούστου 75 πυροσβέστες και 30 σύγχρονα μηχανήματα. Η ομάδα ήταν αυτάρκης σε ρεύμα, στέγαση και σε γεύματα. Όπως είπαν και οι Έλληνες έκαναν πολύ καλή δουλειά. Σας ευχαριστούμε για αυτή την τιμή¨.

Ξεχωριστή παρουσία είχε ο ελληνικής καταγωγής βουλευτής και γραμματέας του Κοινοβουλίου της Ρουμανίας, Γαβριήλ Ζησόπουλος ο οποίος παρέλαβε το βραβείο για λογαριασμό της πυροσβεστικής της Ρουμανίας. Ο Γαβριήλ Ζησόπουλους μίλησε για τη στενή ελληνορουμανική φιλία: “Δύο ημέρες μετά το τέλος των πυρκαγιών αναπτύξαμε το πρόγραμμα βοηθάμε τον ελληνικό λαό. Και σήμερα είμαστε εδώ για να ανάψουμε ένα αστέρι στη φιλία μας. Είμαστε εδώ 8 άτομα από 4 κοινότητες της Ρουμανίας. Η ομοσπονδία των κοινοτήτων μας απαριθμεί 20 κοινότητες στη χώρα. Βρισκόμαστε εδώ μαζί με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της Κονστάντσα, τους εκπροσώπους το Βουκουρέσκι, το Πλοέστι, του Μπρασόφ, το Καλαφάτ. Βρισκόμαστε για να σας συγχαρούμε για τη δύναμη που βρήκατε να αντιμετωπίσετε τις καταστροφικές φωτιές και τις πλημμύρες. Είστε ένα παράδειγμα για μας. Σας το λέω ως απόγονος μιας ελληνικής οικογένειας που έφυγε από την Ελλάδα πριν από 100 χρόνια. Είμαι περήφανος που είμαι Έλληνας και Ρουμάνος. Έχω ψυχή Έλληνα και καρδιά Ρουμάνου. Ο θεός να μας Ζήτω η Ελλάδα, ζήτω η Ρουμανία, ζήτω η Ευρώπη”.

Τιμήθηκαν επίσης αξιωματικοί της Αστυνομίας, του Λιμενικού, της Πυροσβεστικής. Στη συνέχεια άναψε το δέντρο της αλληλυγγύης και της ελπίδας ύψους 16 μέτρων και η όμορφη βραδιά έκλεισε με την ανταλλαγή ευχών και τη ρίψη πυροτεχνημάτων.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr