Με αυτή την κίνηση κινδυνεύουν οι οδηγοί να χάσουν το δίπλωμα για 60 ημέρες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με αυτή την κίνηση κινδυνεύουν οι οδηγοί να χάσουν το δίπλωμα για 60 ημέρες

Μια μικρή κίνηση μπορεί να προκαλέσει την αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης αλλά και των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος για 60 ημέρες.

Ανάμεσα στις πολλές, κακές συνήθειες των Ελληνών οδηγών είναι και αυτή της απόρριψης σκουπιδιών από το αυτοκίνητο. Βέβαια, ακόμα και αυτοί που δηλώνουν περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένοι δεν χάνουν την ευκαιρία να ρίξουν το αποτσίγαρό τους έξω από το παράθυρο, θεωρώντας προφανώς ότι η αθάνατη, ελληνική «γόπα» δεν συγκαταλέγεται στην ευρύτερη κατηγορία των απορριμάτων.

Σύμφωνα με το carandmotor, ο νόμος  έχει διαφορετική γνώμη, καθώς τιμωρεί όσους πετούν αποτσίγαρα στον δρόμο με μια αρκετά βαριά τιμωρία, η οποία θα κρατήσει τους παραβάτες αρκετό καιρό μακριά από το τιμόνι.

Ο νόμος του 2018

Αναφορά στο αδίκημα της απόρριψης τσιγάρου από ΙΧ γίνεται στον νόμο 4530 του 2018 και συγκεκριμένα στην παράγραφο ε’ του άρθρου του 29.

«Οι οδηγοί πάσης φύσεως οχημάτων που απορρίπτουν εκτός του οχήματός τους αντικείμενα ή ουσίες που ρυπαίνουν ή που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά ή ατύχημα, όπως τσιγάρα, τιμωρούνται με επί τόπου αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας και της άδειας οδήγησης από τον βεβαιούντα την παράβαση, για εξήντα (60) ημέρες».

Σε περίπτωση, λοιπόν, που ένας οδηγός «πιαστεί» να απορρίπτει από το όχημά του τσιγάρο, τότε η Τροχαία μπορεί να προβεί στην αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας και της άδειας οδήγησης του παραβάτη για 60 ημέρες.

Πρόστιμο και από την Πυροσβεστική

Η Τροχαία, ωστόσο, δεν είναι η μοναδική αρμόδια αρχή για την «τιμωρία» όσων αδιαφορούν για τους κινδύνους που εγκυμονεί αυτή η ασυνείδητη πρακτική τους. Πρόστιμο στον παραβάτη μπορεί να βεβαιώσει και η Πυροσβεστική, όπως ορίζεται στην υπ’ αρ. 19/2020 Πυροσβεστική Διάταξη με θέμα «Διαδικασία επιβολής διοικητικών προστίμων για παραβάσεις επί κανονιστικών διατάξεων νομοθεσίας πυροπροστασίας».

Ειδικότερα, η παράβαση που μπορεί να σχετίζεται με το αυτοκίνητο και τιμωρείται από την πυροσβεστική είναι η απόρριψη αναμμένου τσιγάρου – σπίρτων και άλλων υλών σε ξηρά χόρτα ή/και άλλα καυστά ή εκρήξιμα υλικά ή αντικείμενα κατά παράβαση της υπ’ αρ. 4/2012 Πυροσβεστικής Διάταξης.

Η βάση προστίμου είναι 150 ευρώ, με το πρόστιμο, ωστόσο, να κλιμακώνεται ανάλογα με την κατηγορία κινδύνου, δηλαδή τον γνωστό χάρτη επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα, βέβαια, με το άρθρο 4 «Υπολογισμός Προστίμου» της Πυροσβεστικής Διάταξης, το ελάχιστο δυνατό επιβαλλόμενο πρόστιμο είναι 200 ευρώ.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr