ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μέτρα lockdown: Τι αλλάζει από σήμερα (12/06) στην Εύβοια – Τι ισχύει με μουσική και απαγόρευση κυκλοφορίας

Άρση μέτρων από σήμερα Σάββατο (12.06) και ενθαρρυντικά επιδημιολογικά δεδομένα.
Μέτρα lockdown: Τι αλλάζει από σήμερα (12/06) στην Εύβοια – Τι ισχύει με μουσική και απαγόρευση κυκλοφορίας

Σταθερότητα με πτωτικές τάσεις παρατηρείται στα δεδομένα του κορονοϊού που ανακοινώνονται καθημερινά από τον ΕΟΔΥ για τη χώρα, αλλά και στην Εύβοια καθώς σύμφωνα με το νέο επιδημιολογικό χάρτη βγήκε και η Χαλκίδα από τις περιοχές υψηλού κίνδυνου.

Το γεγονός ότι η επιδημιολογική εικόνα έχει βελτιωθεί, βοήθησε στο να δοθεί το «πράσινο φως» από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων έτσι ώστε η κυβέρνηση να προχωρήσει σε περαιτέρω άρση μέτρων, όπως έχει γίνει γνωστό από τα μέσα της τρέχουσας εβδομάδας. Τα δυο βασικά «όπλα» για να μπορέσει να βελτιωθεί η κατάσταση και να έρθουν νέα «ανοίγματα» στην κοινωνία, δεν είναι άλλα από τον εμβολιασμό και τα self-test.

Στο μέτωπο των εμβολιασμών το σχέδιο «Ελευθερία» προχωρά με γοργούς ρυθμούς. Την Παρασκευή (11.06) έγιναν 101.570 δόσεις εμβολίων. Από αυτές οι 29.528 αφορούσαν εμβολιασμό με την πρώτη δόση, ενώ οι 78.106 αφορούσαν τη δεύτερη δόση. Συνολικά μέχρι τώρα στη χώρα έχουν γίνει συνολικά 6.665.626 εμβολιασμοί. Οι 4.160.324 από αυτούς, αφορούσαν την πρώτη δόση ενώ 2.660.260 πολίτες είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

 

Ποια μέτρα θα αρθούν από σήμερα Σάββατο 12 Ιουνίου

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, προχώρησε σε ανακοίνωση των νέων βημάτων προς την κανονικότητα τα οποία θα εφαρμοστούν από το πρωί του Σαββάτου (12.06).

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, το γεγονός ότι τα δεδομένα που αφορούν την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα δείχνουν βελτίωση, επιτρέπει την άρση κάποιων εκ των περιοριστικών μέτρων που είχαν ληφθεί έτσι ώστε να εμποδίσουν τη διασπορά της νόσου.

Όπως εξήγησε, από το Σάββατο (12.06)θα υπάρξουν περαιτέρω «ελευθερίες», κάτι που είχε ανακοινωθεί από την Τετάρτη.

Τι θα ισχύει από σήμερα:

 • Από 12 Ιουνίου επεκτείνεται κατά μια ώρα η απαγόρευση κυκλοφορίας. Θα ξεκινάει 1:30 τα ξημερώματα και θα τελειώνει στις 5:00 το πρωί.
 • Από τις 12 Ιουνίου επιτρέπεται η μουσική μόνο σε εξωτερικούς χώρους εστίασης και μόνο για καθήμενους πελάτες. Σε περίπτωση παράβασης του μέτρου το πρόστιμο θα είναι 5.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για 15 ημέρες σε ενδεχόμενη δεύτερη παράβαση.
 • Από τις 12 Ιουνίου ανοίγουν επιχειρήσεις εστίασης σε αεριζόμενες στοές, που έχουν δυο εισόδους για να αποφεύγεται συνωστισμός πελατών κατά την προσέλευση και την αποχώρηση.
 • Από τις 12 Ιουνίου στις 06:00 το πρωί, αυξάνεται το ποσοστό πληρότητας για συναυλίες, θέατρα και ακροάματα σε ανοικτούς χώρους στο 75% αν ο χώρος είναι χωρητικότητας ως 1.000. Αν ο χώρος είναι ως 5.000 θέσεων, αυξάνεται στο 70%, αν είναι ως 15.000 θέσεων στο 65% και αν ξεπερνά τις 15.000 θέσεις ορίζεται ανώτατο όριο οι 10.000 θεατές με υποχρεωτικά μάσκα για όλους σε κάθε περίπτωση.
 • Από τις 12 Ιουνίου στα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας επιτρέπεται ταυτόχρονη παρουσία τεσσάρων πελατών σε καταστήματα ως 100τ.μ..
 • Από τις 14 Ιουνίου επανεκκινούν οι πρακτικές, εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις όλων των φοιτητών, όλων των εξαμήνων καθώς και των κέντρων δια βίου μάθησης των ΑΕΙ. Διενέργεια rapid-test ή self-test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς
 • Από τις 15 Ιουνίου επανεκκινούν ερασιτεχνικές σχολές χορού
 • Από τις 15 Ιουνίου στις λαϊκές αγορές η απόσταση μεταξύ των πάγκων θα είναι ένα μέτρο.
 • Από την 1 Ιουλίου σταματά οριστικά η απαγόρευση κυκλοφορίας, αν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.
 • Από την 1 Ιουλίου αυξάνονται σε 300 τα επιτρεπόμενα άτομα για δεξιώσεις (γάμους, κέτερινγκ κλπ.).
 • Θα επιτραπούν εμποροπανηγύρεις σε Περιφερειακές Ενότητες όπου το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων θα ξεπερνά το 50%. Το σχετικό υγειονομικό πρωτόκολλο θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.

 

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr

ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΤΕΛ ΕΥΒΟΙΑΣ
ΜΠΑΣΟΥΚΟΣ
ΤΣΩΚΟΣ