Οικονόμου: Το απόγευμα της Τρίτης τα νέα μέτρα – Μη αποδεκτοί οι λόγοι των αντιεμβολιαστών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οικονόμου: Το απόγευμα της Τρίτης τα νέα μέτρα – Μη αποδεκτοί οι λόγοι των αντιεμβολιαστών

Το απόγευμα της Τρίτης θα ανακοινωθούν «τα νέα μέτρα λειτουργίας της δημόσιας σφαίρας» – Οικονόμου: Μη αποδεκτοί από την κυβέρνηση οι λόγοι όσων αρνούνται τον εμβολιασμό

Αύριο, Τρίτη, το απόγευμα θα ανακοινωθούν τα μέτρα για την πλήρη λειτουργία της δημόσιας σφαίρας σε περιπτώσεις δημόσιων συναθροίσεων όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Εξηγώντας γιατί θα ανακοινωθούν τα νέα μέτρα ο κ. Οικονόμου είπε ότι «δόθηκε πολύτιμος χρόνος και πληθώρα μέσων ώστε να μπορέσουν όλοι από Σεπτέμβριο να σπουδάσουν, να διασκεδάσουν, να μετακινηθούν με ασφάλεια. Μια σημαντική μερίδα αρνείται τον εμβολιασμό.Ο ι λόγοι είναι γνωστοί αλλά μη αποδεκτοί από την κυβέρνηση και τους επιστήμονες. Η κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει και να είναι όμηρος τέτοιων αντιλήψεων».

«Δεν θα επιτρέψουμε σε κάποιον ούτε άμεσα ούτε έμμεσα να εμποδίσει κάποιον που θέλει να βγάλει τα προς το ζην, τον νέο που θέλει να σπουδάσει κ.α. Όσοι και όσες όσοι δεν επιθυμούν να συνεισφέρουν θα χρειαστεί να προσαρμοστούν σε ένα διαφορετικό περιβάλλον» είπε ο κ. Οικονόμου.

Οι πληροφορίες για τα μέτρα

Σύμφωνα με πληροφορίες, από το φθινόπωρο στους κλειστούς χώρους της εστίασης και της διασκέδασης θα μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι. Επίσης το ίδιο θα ισχύσει και στους κινηματογράφους και στα θέατρα.

Παράλληλα, για όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο θα υπάρξουν επιβαρύνσεις. Συγκεκριμένα τα self test θα σταματήσουν να χορηγούνται δωρεάν στους εργαζόμενους τόσο του ιδιωτικού, όσο και του δημόσιου τομέα. Οι εργαζόμενοι επομένως θα πρέπει να κάνουν εβδομαδιαίως τα απαραίτητα τεστ αυτοδιάγνωσης, τα οποία θα πληρώνουν από τη τσέπη τους. Τα τεστ θα πρέπει να είναι είτε μοριακά είτε rapid και θα γίνονται δύο φορές την εβδομάδα, ενω η τιμή τους θα είναι προκαθορισμένη.

Eπίσης είναι πολύ πιθανό να επανέλθει η χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, αν το υποδείξουν οι ειδικοί, η κυβέρνηση οφείλει να το εφαρμόσει.

Πώς θα λειτουργήσουν σχολεία και Πανεπιστήμια

Σε ό,τι αφορά στα σχολεία και στα Πανεπιστήμια αυτό που έχει αποφασιστεί είναι δάσκαλοι, καθηγητές και μέλη του διδακτικού προσωπικού των πανεπιστημίων είτε θα πρέπει να έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης είτε να υποβάλλονται δύο φορές ανά εβδομάδα σε εργαστηριακό τεστ (PCR ή Rapid), με το κόστος να επιβαρύνει τους ίδιους.

Οι μαθητές θα πρέπει να προσκομίζουν το αποτέλεσμα self test, το οποίο παρέχεται δωρεάν, ενώ οι μαθητές άνω των 12 ετών εφόσον έχουν εμβολιαστεί θα εισέρχονται στην τάξη με το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr