Πτώση μαχητικού στην Ανδραβίδα: Το Phantom πετούσε χαμηλά – Μηδενικά τα περιθώρια αντίδρασης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πτώση μαχητικού στην Ανδραβίδα: Το Phantom πετούσε χαμηλά – Μηδενικά τα περιθώρια αντίδρασης

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι χειριστές του άλλου αεροσκάφους αντιλήφθηκαν ότι κάτι δεν πάει καλά στο έτερο F-4 και ειδοποίησαν τον πύργο ελέγχου.

Όλη τη νύχτα συνεχίστηκαν οι έρευνες για τον εντοπισμό του 31χρονου Σμηναγού, Ευστάθιου Τσιτλακίδη, κυβερνήτη του μοιραίου Phantom F-4, το οποίο κατέπεσε το πρωί της Δευτέρας σε θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου της Ανδραβίδας.

Ένα C-130 έριχνε φωτοβολίδες για να φωτίζεται η περιοχή των ερευνών, βοηθώντας έτσι το έργο των πλωτών μέσων του Λιμενικού.

Παράλληλα, ελικόπτερα Super Puma και S-70 εναλάσσονταν κατά τη διάρκεια της νύχτας, ώστε να μη σταματήσουν καθόλου οι έρευνες.

Οι φωτοβολίδες από το C-130 φώτιζαν την περιοχή για τουλάχιστον 20 λεπτά η καθεμιά, διευκολύνοντας έτσι τις ολονύχτιες έρευνες.

Χθες το απόγευμα, το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ανακοίνωσε ότι βρέθηκε νεκρός ο 29χρονος Υποσμηναγός Μάριος Μιχαήλ Τουρούτσικας.

«Τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 10:30, διθέσιο αεροσκάφος F-4 Phantom II της 338 Μοίρας της 117 Πτέρυγας Μάχης που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση, κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου Ανδραβίδας, με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του συγκυβερνήτη, Υποσμηναγού (Ι) Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα 29 ετών. Συνεχίζονται οι έρευνες για τον κυβερνήτη, Σμηναγό (Ι) Ευστάθιο Τσιτλακίδη, 31 ετών», ανέφερε η ανακοίνωση.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο πιλότος και εμπειρογνώμων αεροπορικών ατυχημάτων, κ. Παντελής Φραγκούλης, εξήγησε πως δεν υπάρχει μαύρο κουτί στα Phantom F-4 και συμπλήρωσε ότι «από τα συντρίμμια πολλές φορές βρίσκουμε ένα μέρος της αιτίας».

«Είναι πολύ δύσκολο να διερευνήσουμε τις περιπτώσεις αυτές, γιατί πρέπει να λάβουμε υπόψη μας πάρα πολλούς παράγοντες, ακόμα κι αν ανασύρουμε το αεροσκάφος, το οποίο είναι σε 1.000 μέτρα βάθος σε εκείνο το σημείο όπου έχει πέσει», είπε.

Όπως έχει γίνει γνωστό, το F-4 εκτελούσε πτήση σε ζεύγος με άλλο αεροσκάφος, σε πολύ χαμηλό ύψος, κάτι που σημαίνει ότι είχαν μηδενικά περιθώρια αντίδρασης, αν κάτι πήγαινε στραβά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι χειριστές του άλλου αεροσκάφους αντιλήφθηκαν ότι κάτι δεν πάει καλά στο έτερο F-4 και ειδοποίησαν τον πύργο ελέγχου.

Πληροφορίες επίσης που δεν έχουν επιβεβαιωθεί από επίσημα χείλη, αναφέρουν ότι οι δύο χειριστές του F-4 πρόλαβαν και ειδοποίησαν για βλάβη κι έλαβαν εντολή να εγκαταλείψουν το αεροσκάφος.

Οι πιλότοι των Phantom περνούν δύσκολη και επίπονη εκπαίδευση, τόσο στη θέση του συγκυβερνήτη όσο και ως κυβερνήτες.

Για να γίνει κάποιος κυβερνήτης πρέπει να έχει συμπληρώσει 3 με 5 χρόνια ως συγκυβερνήτης, να περάσει το Σχολείο Μετεκπαίδευσης και αφού περάσουν όλα τα «checks» σωστά να γίνει κυβερνήτης.

Ο συγκυβερνήτης Μάριος – Μιχαήλ Τουρούτσικας ήταν στην 338 Μοίρα από τον Απρίλιο του 2019.

Ο αγνοούμενος σμηναγός Ευστάθιος Τσιτλακίδης ήταν στην 338 της Ανδραβίδας από τον Μάιο του 2016.

Πετούσε ως συγκυβερνήτης στα F-4 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021. Τότε ξεκίνησε το ΣΜΕΤ για να γίνει κυβερνήτης και τελείωσε το σχολείο τον Δεκέμβριο του 2022.

Το Phantom F-4 που άνηκε στην 338η Μοίρα της εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση και απογειώθηκε από την Ανδραβίδα στις 10:15 το πρωί. Περίπου 15 λεπτά αργότερα φέρεται να υπήρξε τεχνική βλάβη, όμως εκτιμάται ότι οι δύο πιλότοι δεν πρόλαβαν να χρησιμοποιήσουν το σύστημα αυτόματης εκτίναξης.

Στο σενάριο αυτό συνηγορεί και το γεγονός ότι σύμφωνα με την άσκηση στην οποία έπαιρνε μέρος το Phantom, η πτήση πραγματοποιούταν σε πολύ χαμηλό ύψος, περίπου 300 μέτρα πάνω από τη θάλασσα.

Τα συντρίμμια του αεροσκάφους εντοπίστηκαν στη θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια της Ανδραβίδας.

Με εντολή του Υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Νικολάου Παναγιωτόπουλου κηρύσσεται τριήμερο στρατιωτικό πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις, από σήμερα, 31 Ιανουαρίου 2023 έως τις 2 Φεβρουαρίου 2023, μετά τον τραγικό χαμό του Υποσμηναγού (Ι) Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα.

STAR.GR

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr