Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ευβοίας: Τα εργασιακά δικαιώματα δεν μπορούν να μπουν σε ́ ́ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ́ ́
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ευβοίας: Τα εργασιακά δικαιώματα δεν μπορούν να μπουν σε ́ ́ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ́ ́

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ευβοίας, έχει αποστείλει στο Δήμο Κύμης – Αλιβερίου έγγραφα για την βελτίωση των συνθηκών εργασίας

Με ενδιαφέρον και προβληματισμό παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες ανακοινώσεις και δελτία τύπου από Βουλευτή και τους επικεφαλείς Δημοτικών Παρατάξεων αλλά και κινητικότητα από το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου, σχετικά με τα τεκταινόμενα στο Δήμο Κύμης – Αλιβερίου.
Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ευβοίας, χαιρετίζει το «όψιμο ενδιαφέρον» τους για τα σημαντικά και διαχρονικά προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί στους χώρους εργασίας του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου.
Δυστυχώς για άλλη μία φορά δεν αναδεικνύονται τα πραγματικά προβλήματα στους εργασιακούς χώρους αλλά με αφορμή άσκηση πειθαρχικού ελέγχου σε υπάλληλο συνάδελφο (άραγε γιατί δεν ζήτησαν την ανάκληση αντίστοιχων αποφάσεων σε άλλους εργαζόμενους στο πρόσφατο παρελθόν;) , ο οποίος ταυτόχρονα είναι πρόεδρος στο Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου, γίνεται προσπάθεια για την πολιτική εκμετάλλευση του γεγονότος, αποπροσανατολίζοντας την κοινή γνώμη και τους εργαζόμενους από τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων στο Δήμο Κύμης – Αλιβερίου. Η συζήτηση στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, επικεντρώθηκε στην πειθαρχική ποινή του υπαλλήλου και όχι στα προβλήματα των εργαζομένων και στις συνθήκες εργασίας.
Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ευβοίας, καθημερινά καταβάλλει προσπάθειες για την καταγραφή των προβλημάτων στους Δήμους Διρφύων-Μεσσαπίων, Ερέτριας, Καρύστου, Κύμης – Αλιβερίου, Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας και Σκύρου και την ουσιαστική επίλυση τους, σε συνεργασία με τις διοικήσεις των Δήμων. Διαπιστώθηκαν κατά καιρούς απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, έλλειψη προσωπικού, καθημερινή εντατικοποίηση της εργασίας χωρίς αμοιβή, παλαιότητα και απαξίωση του μηχανολογικού εξοπλισμού, ελλιπέστατες υποδομές και παντελής απουσία μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.
Ο Σύλλογος έχει δημοσιοποιήσει τα προβλήματα και έχει καταγγείλει τις δημοτικές αρχές στα αρμόδια όργανα (Επιθεώρηση Εργασίας, Αποκεντρωμένη Διοίκηση, Ομοσπονδία ΠΟΕ-ΟΤΑ) , όπου διαπιστώνεται αυθαιρεσία και παράνομη λειτουργία τους. Ειδικά στο θέμα της υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων, έχει καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες για την βελτίωση των συνθηκών , όπου σε πολλές περιπτώσεις είναι ανύπαρκτες και οι συνθήκες στα εργοτάξια απαράδεκτες.
Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ευβοίας, έχει αποστείλει στο Δήμο Κύμης – Αλιβερίου έγγραφα για την βελτίωση των συνθηκών εργασίας και την αποκατάσταση της νομιμότητας στους όρους και τις συνθήκες εργασίας του προσωπικού,. Μεταξύ άλλων, απέστειλε καταγγελία στην Ομοσπονδία με αποτέλεσμα να ακολουθήσει επίσκεψη κλιμακίου της ΠΟΕ-ΟΤΑ και της ΑΔΕΔΥ και να εκδοθεί στη συνέχεια δελτίο τύπου της ΠΟΕ-ΟΤΑ περί των συνθηκών υγιεινής και εργασίας, προέβηκε σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας και στο Υπουργείο Εσωτερικών και Εργασίας, με αποτέλεσμα την επιβολή μήνυσης στην δημοτική αρχή και την πρόταση της Επιθεώρησης Εργασίας για την επιβολή προστίμου, η οποία ουδέποτε ολοκληρώθηκε από τα συναρμόδια υπουργεία.
Σήμερα στο Δήμο Κύμης – Αλιβερίου οι εργαζόμενοι λαμβάνουν καθημερινά τις δικαιούμενες ποσότητες γάλατος , για πρώτη φορά από την σύσταση του Δήμου , έλαβαν μέρος των δικαιούμενων μέσων ατομικής προστασίας, έγινε ο τεχνικός έλεγχος (ΚΤΕΟ) και η ασφάλιση των οχημάτων. Υπάρχει σύμβαση με Τεχνικό Ασφαλείας και Ιατρό Εργασίας. Δυστυχώς τα αυτονόητα , για πολλά χρόνια , ήταν όνειρα θερινής νυκτός για τους εκάστοτε διοικούντες του Δήμου.

Τα προβλήματα συνεχίζουν να ταλανίζουν τους εργαζόμενους και την λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου Κύμης- Αλιβερίου και καλούμε την Δημοτική Αρχή να προβεί άμεσα στις κάτωθι ενέργειες, οι οποίες θα συμβάλουν σε μεγάλο βαθμό στην επίλυση των διαχρονικών προβλημάτων:

1). Άμεση Τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικών Υπηρεσιών , προκειμένου να οργανωθούν οι υπηρεσίες του Δήμου .
2). Έκδοση απόφασης κατάταξης του προσωπικού σε γραφεία και τμήματα καθώς δεν υπάρχει μία ολοκληρωμένη απόφαση κατάταξης του προσωπικού με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συγχύσεις και προστριβές για την άσκηση των καθηκόντων τους.
3). Διεξαγωγή ΕΔΕ για την διαλεύκανση των συνθηκών εργασίας και των πιθανών αιτιών του εργατικού ατυχήματος που σημειώθηκε πριν ένα μήνα περίπου με μισθωμένο μηχάνημα ιδιώτη εργολάβου και εργαζόμενου του Δήμου.
4) Άμεση εκτέλεση έργων βελτίωσης των κτιριακών υποδομών των εργοταξίων ή η πιθανή μετεγκατάστασή τους, καθώς οι συνθήκες ειδικά στην ΔΕ Αλιβερίου είναι απαράδεκτες .
5). Εκσυγχρονισμός του μηχανολογικού εξοπλισμού και των οχημάτων καθότι είναι απαρχαιωμένος και επικίνδυνος.
6). Πληρωμή υπερωριών στο απασχολούμενο προσωπικό κατά τις Κυριακές και εξαιρέσιμες ημέρες .
7). Άμεση χορήγηση ( σύμφωνα με τις προδιαγραφές και τις ποσότητες της ισχύουσας υπουργικής απόφασης) των Μέσων Ατομικής Προστασίας,
8). Άμεση λήψη απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου για την χορήγηση σε χρήμα ( και σε δόσεις) των δικαιούμενων ποσοτήτων γάλατος και ΜΑΠ , παρελθόντων ετών (2017-2020). Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ευβοίας αγωνίζεται για την χορήγηση των ΜΑΠ για την προστασία των εργαζομένων στους κινδύνους στους χώρους της εργασίας , αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να χαρίσουμε τα δικαιούμενα ΜΑΠ , τα οποία δεν χορηγήθηκαν τα παρελθόντα έτη, σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας
9). Άμεση ενίσχυση των υποστελεχωμένων υπηρεσιών του Δήμου με εξειδικευμένο επιστημονικό και εργατικό προσωπικό.
Καλούμε την δημοτική αρχή και τους επικεφαλείς των δημοτικών παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου, κατά την κατάρτιση του τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου έτους 2021 , να ενισχύσουν τους κωδικούς του προϋπολογισμού που αφορούν δαπάνες για την βελτίωση των συνθηκών εργασίας του προσωπικού ( μηχανολογικός εξοπλισμός, ΜΑΠ, υπερωρίες, εγκαταστάσεις εργοταξίων, κλπ). Η αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών και ο εκσυγχρονισμός του μηχανολογικού εξοπλισμού και των συνθηκών εργασίας αποτελεί αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους πολίτες.
Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ευβοίας , λαμβάνοντας υπόψη τις υγειονομικές συνθήκες της χώρας, θα παρεμβαίνει στους χώρους εργασίας για την επίλυση των προβλημάτων και θα προσφεύγει κατά αποφάσεων των οργάνων διοίκησης των δήμων όταν παραβιάζεται η ισχύουσα νομοθεσία.
Τα εργασιακά δικαιώματα, η υγιεινή και η ασφάλεια των εργαζομένων δεν μπορούν να μπουν σε ́ ́ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ́ ́.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr