Βόρεια Εύβοια: Συγκλονίζει φωτογραφία από τις περυσινές καταστροφικές πυρκαγιές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βόρεια Εύβοια: Συγκλονίζει φωτογραφία από τις περυσινές καταστροφικές πυρκαγιές

Μία φωτογραφία από τις περσινές πυρκαγιές στην Βόρεια Εύβοια κάνει το γύρο του διαδικτύου και συγκλονίζει. 

Μία φωτογραφία από τις περσινές πυρκαγιές στην Βόρεια Εύβοια κάνει το γύρο του διαδικτύου και συγκλονίζει.

Ένα χρόνο μετά τις καταστροφικές φωτιές, το ντοκιμαντέρ «Βόρεια Εύβοια• Κανένας νεκρός (!)» αποτυπώνει τι πραγματικά συνέβη και το μέγεθος της καταστροφής τον Αύγουστο του 2021.

Το χρονικό της καταστροφής

Ένας χρόνος συμπληρώθηκε από το ξέσπασμα των καταστροφικών πυρκαγιών που έπληξαν την Εύβοια χαράσσοντας στην μνήμη των πολιτών του νησιού αλλά και της υπόλοιπης χώρας, τις εικόνες από τις σκηνές ολέθρου και συντριβής καθώς η πύρινη λαίλαπα κατέστρεφε στον διάβα απέραντες εκτάσεις φυσικού τοπίου και περιουσίες πολιτών.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Ευβοίας, καταστροφικές πυρκαγιές σημειώθηκαν σε πολλές περιοχές, στα βόρεια του νησιού, στους Δήμους Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας και Ιστιαίας-Αιδηψού, και συγκεκριμένα στους οικισμούς Αγία Άννα, Βασιλικά, Μαντούδι, Λίμνη, τη Μονή του Οσίου Δαβίδ, Ροβιές, Βουτάς, Ελληνικά, Αγριοβότανο και Αιδηψός ενώ υπήρχαν συνεχείς αναζωπυρώσεις και σε άλλες περιοχές, στα όρια των δύο Δήμων.

Η φωτιά απείλησε να φτάσει μέχρι την Ιστιαία, αλλά και τη Χαλκίδα.

Το μέτωπο της Εύβοιας ήταν το δυσκολότερο για κατάσβεση από όλα τα υπόλοιπα, διότι οι πυρκαγιές έχουν φτάσει μέχρι τη θάλασσα μεταξύ Ευβοϊκού και Αιγαίου, οι περισσότεροι κάτοικοι εκκένωσαν τα σπίτια τους, τα οποία είχαν υποστεί σοβαρές και εκτεταμένες ζημιές, με τα περισσότερα, να έχουν καταστραφεί από τις φλόγες.

Ορισμένοι κάτοικοι των περιοχών αυτών, μεταφέρθηκαν προσωρινά με φέρι-μποτ σε άλλες περιοχές της Εύβοιας, τόσο σε συγγενείς τους, κυρίως ωστόσο στη Χαλκίδα, όπου ορισμένους άστεγους τους φιλοξενούσαν στο Κλειστό Γυμναστήριο, ενώ άλλοι έμειναν προσωρινά στο λιμάνι της Αιδηψού, μέχρι να σβήσουν ολοκληρωτικά τις πυρκαγιές.

Η φωτιά στη βόρεια Εύβοια εκτιμάται όχι έχει κάψει τουλάχιστον 600.000 στρέμματα δάσους, γεγονός που την κατατάσσει ως τη μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά στην ιστορία της Ελλάδας.

Στις 14 Αυγούστου ξέσπασε φωτιά και στη νότια Εύβοια, κοντά στο οικισμό Πετριές και στην περιοχή της Καρύστου, ενώ έπνεαν ισχυροί άνεμοι 9 μποφόρ. Νέες πυρκαγιές και ενώ έπνεαν ισχυροί άνεμοι συνέχισαν και μετά τον δεκαπενταύγουστο στη Νότια Εύβοια.

Αρχική αποτίμηση αποτελεσμάτων της πυρκαγιάς στη Βόρεια Εύβοια είναι ότι σε αρκετές Τοπικές Κοινότητες το ποσοστό της έκτασης τους που έχει καεί ξεπερνάει το 80% και φτάνει έως και το 100% όπου η συνολική έκταση της πυρκαγιάς ανέρχεται σε 512.031,54 στρέμματα, και δασικών εκτάσεων που έχουν καεί, ανέρχεται σε 379.392,82 στρέμματα και αποτελούν το 74,1% της συνολικής καείσας έκτασης.

Για δεύτερη φορά στην Εύβοια, πυρκαγιά σημειώθηκε σε περιοχή του Δήμου Καρύστου, στα Νότια του νησιού όπως ανακοίνωσε το Πυροσβεστικό Σώμα τα ξημερώματα της 23 Αυγούστου, σε δασική έκταση στον Φηγιά Καρύστου Ευβοίας, δόθηκε εντολή για προληπτική εκκένωση των οικισμών Κοκκίνη, Οικοδομικού Συνεταιρισμού Ιατρών και το Μαρμάρι.

Η συγκεκριμένη πυρκαγιά οριοθετήθηκε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες (πριν τις 10:00) και μέχρι τότε συνέχιζαν να επιχειρούν 64 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 26 οχήματα. Επιπλέον περιοδικά επιχείρησαν 9 Ε/Π και 1 Α/Φ.

Καταστροφικές πυρκαγιές σημειώθηκαν, επίσης και στις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας (στις περιοχές του Αγρινίου και σε ορισμένες της Ναυπακτίας), Φθιώτιδας (στην περιοχή του Δήμου Λοκρών, στους οικισμούς Μαρτίνο και Θεολόγος, αλλά και το Παλαιοχώρι, του Δήμου Μακρακώμης) και Φωκίδας (στην περιοχή του Δήμου Δωρίδος, στη Δημοτική Ενότητα Τολοφώνος).

Πώς τα ζήσαμε

Συγκλονίζει η περιγραφή του Συλλόγου Εθελοντών Δυνάμεων Δασοπροστασίας και Διάσωσης Προκοπίου Εύβοιας ο οποίος με μια συγκλονιστική περιγραφή σε ανάρτηση στο Facebook, δίνει το χρονικό των καταστροφικών πυρκαγιών που έπληξαν την Εύβοια το 2021, σήμερα- ακριβώς ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα τους.

Το χρονικό της καταστροφής ξεκινά το απόγευμα της Τρίτης 3 Αυγούστου 2021. Τότε λάβαμε από τον ασύρματο σήμα για μεγάλη φωτιά εν υπαίθρω κοντά στον οικισμό Δάφνη. Μισή ώρα νωρίτερα επιχειρούσαμε στη θέση «Γηραλέξη» Προκοπίου και καταφέρναμε να αποσοβήσουμε άλλη μια ενδεχόμενη καταστροφή για την ευρύτερη περιοχή.

Η μεγάλη πυρκαγιά που κατέκαψε και κατέστρεψε ουσιαστικά τη Βόρεια Εύβοια κράτησε σχεδόν 7 ημερονύκτια” αναφέρει.

“Οι ημέρες αυτές ήταν για εμάς πρωτόγνωρες, γεμάτες από έντονα συναισθήματα και μεγάλη κούραση. Κληθήκαμε να διαχειριστούμε συνθήκες και καταστάσεις που πολλές φορές ξεπερνούσαν τις ψυχικές και σωματικές δυνάμεις μας. Πραγματικά βιώσαμε έναν ασύμμετρο πόλεμο.” προσθέτει εξηγώντας πως όσο η πυρκαγιά κατέκαιγε τον τόπο μας, προσπαθούσε να προσφέρει με κάθε δυνατό τρόπο.

“Δώσαμε τη δική μας μάχη, όπου κληθήκαμε να συνδράμουμε” τονίζει εξηγώντας πως αυτό είτε αφορούσε κατάσβεση εστιών στην πρώτη γραμμή, είτε διαχείριση των ειδών πρώτης ανάγκης για τους ανθρώπους που άγρυπνοι για αρκετά μερόνυχτα ξέμεναν από τροφή, νερό και φάρμακα και τους πυρόπληκτους κατοίκους των οικισμών της Βόρειας Εύβοιας.

“Τα είδη πρώτης ανάγκης που συγκεντρώθηκαν για τους πυρόπληκτους συμπολίτες μας από την φιλότιμη προσφορά των συνανθρώπων μας, αλλά και μεγάλων επιχειρήσεων, ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Πραγματικά η ανταπόκριση του κόσμου ήταν συγκινητική. Ξηρά τροφή, νερό και φάρμακα κατεύθαναν κυριολεκτικά από παντού.”

“Υπό αυτές τις συνθήκες, τα μέλη του Συλλόγου και οι νέοι του χωριού μας έδωσαν τον αγώνα τους καλούμενοι να υπερβούν τους εαυτούς τους και τις δυνάμεις τους. Αυτοί οι νέοι παράτησαν τις δουλειές τους, όπου κι αν ήταν αυτές, ήρθαν στον τόπο τους και έδωσαν τη μάχη με τη φωτιά, ρισκάροντας ακόμα και την ζωή τους” τονίζει.

“Ευχόμαστε οι επόμενες γενιές να μη βιώσουν ποτέ την απειλή της ύπαρξής τους, να μη δουν ποτέ το σπίτι τους να καίγεται, να μη νιώσουν ποτέ τη φλόγα να τους καίει τα πρόσωπα και την ψυχή” αναφέρει και υπογραμμίζει πως η Εύβοια θα αναγεννηθεί από τις στάχτες της αργά ή γρήγορα αλλά το σημαντικό είναι οι νέοι να χαράξουν νέα πορεία και να αλλάξουν νοοτροπία.

“Από την πλευρά μας, παλέψαμε και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για ό,τι αγαπάμε, ό,τι πονάμε, ό,τι μας κάνει να υπάρχουμε.”

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr