Βόρεια Εύβοια: Ξεκίνησε το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για τους ρητινοκαλλιεργητές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βόρεια Εύβοια: Ξεκίνησε το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για τους ρητινοκαλλιεργητές

Το μήνυμα του Γιώργου Τσαπουρνιώτη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ξεκίνησε το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για τους ρητινοκαλλιεργητές της Βόρειας Εύβοιας που επλήγησαν από τις καταστροφές του 2021.

δημοσίευσε στo Facebook  ο δήμαρχος Μαντουδίου, Λίμνης, Αγίας Άννας Γιώργος Τσαπουρνιώτης φωτογραφίες από τις πρώτες εργασίες τις οποίες συνόδεψε με το εξής μήνυμα:

«Το εφταετές πρόγραμμα των ρητινοκαλλιεργητών ξεκίνησε σήμερα!!!Η ενότητα και η επιμονή όλης της κοινωνίας έφερε μια σημαντική νίκη!!!Ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι να αποκατασταθούν όλοι οι πληγέντες!!Οι αρμόδιοι υπουργοί Σίμος Κεδικογλου,Γιώργος Αμυράς κ Χρήστος Τριαντοπουλος έκαναν το καθήκον τους!! Συνεχίζουμε!!!»

Σχετικά με το επταετές πρόγραμμα απασχόλησης των ρητινοκαλλιεργητών από τον ΟΑΕΔ ο υπουργός στον πρωθυπουργό Χρήστος Τριαντόπουλος είχε αναφέρει:

«Πρόκειται για ένα πρόγραμμα συνολικού ύψους 63 εκατ. ευρώ για 590 ωφελούμενους συμπολίτες μας, που θα ξεκινήσει σε κύκλους -ώστε να καλύψει όλους τους ενδιαφερόμενους- και θα διαρκέσει από το 2022 έως το 2031.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που απέχει από αυτό που, κάποια στιγμή, είχε αντιπροτείνει η αντιπολίτευση και ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των ρητινοκαλλιεργητών.

Έτσι, οι ρητινοκαλλιεργητές της Βόρειας Εύβοιας, αλλά και των άλλων περιοχών, θα έχουν εξασφαλισμένη απασχόληση για επτά χρόνια, με καθαρές αποδοχές λίγο πάνω από τα 800 ευρώ -όπως, άλλωστε, είχε δεσμευθεί η κυβέρνηση όταν ανακοίνωσε το στοχευμένο πακέτο στήριξης του κλάδου το περασμένο φθινόπωρο- και θα εργαστούν για την αναγέννηση του δάσους.

Μάλιστα, λόγω της διάρθρωσης του προγράμματος σε κύκλους, θα μπορούν να ενταχθούν σε αυτό ρητινοκαλλιεργητές και μετά την ολοκλήρωση των εργασιών τους, στο πλαίσιο των έργων που έχουν αναλάβει ή θα αναλάβουν οι δασικοί τους συνεταιρισμοί την επόμενη περίοδο.

Με γνώμονα οι ρητινοκαλλιεργητές να ενισχυθούν και να μείνουν στον τόπο τους, η κυβέρνηση συνεχίζει την υλοποίηση του διευρυμένου πλέγματος στήριξης, όπως έχει παρουσιάσει από την πρώτη στιγμή.

Και αυτό το πλέγμα μέτρων το ενδυναμώνει, όπως θα κάνει την επόμενη περίοδο με τη λελογισμένη και στοχευμένη ενίσχυση δασικών συνεταιρισμών μέσα από πόρους του Πράσινου Ταμείου, ώστε να είναι σε θέση να καλύψουν μία σειρά από ουσιαστικές ανάγκες που έχουν προκύψει».

Επίσης, σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, η αρχική, ενδεικτική, κατανομή των 63 εκατ. ευρώ του προγράμματος για την περίοδο 2022-2031 γίνεται ως εξής: 2,4 εκατ. ευρώ το 2022, 5,7 εκατ. ευρώ το 2023, 6,8 εκατ. ευρώ το 2024, 9 εκατ. ευρώ το 2025, 9 εκατ. ευρώ το 2026, 9 εκατ. ευρώ το 2027, 9 εκατ. ευρώ το 2028, 6,1 εκατ. ευρώ το 2029, 3,5 εκατ. ευρώ το 2030 και 2,4 εκατ. ευρώ το 2031.

Ακόμη, επισημαίνεται ότι, όπως προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις, τη δημοσίευση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης θα ακολουθήσει η υποβολή αιτήματος και η ένταξη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο πρόγραμμα, η δημοσίευση δημόσιας πρόσκλησης και η υποβολή αιτήσεων των δικαιούχων.

Τέλος, το διευρυμένο πλέγμα στήριξης των ρητινοκαλλιεργητών, μετά το επταετές πρόγραμμα απασχόλησης, θα ολοκληρωθεί με μία στοχευμένη δράση του προγράμματος Leader, με χρονικό ορίζοντα πενταετίας, για τη χρηματοδοτική στήριξη των ρητινοκαλλιεργητών, ώστε να εξελίξουν την παραγωγική και επιχειρηματική δραστηριότητά τους.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr