Μάχη με την ακρίβεια φέτος το καλοκαίρι: Οι τιμές στα φρούτα-  Σε ποια τρόφιμα βλέπουμε μείωση
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μάχη με την ακρίβεια φέτος το καλοκαίρι: Οι τιμές στα φρούτα- Σε ποια τρόφιμα βλέπουμε μείωση

Ποια τρόφιμα επιμένουν ανοδικά

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η μάχη κατά της ακρίβειας καθώς η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό Ιουνίου ανέφερε νέα ήπια επιβράδυνση του γενικού δείκτη τιμών στο 2,3%, ενώ καλύτερη ήταν και η εικόνα στα τρόφιμα, που επιβραδύνθηκαν κατά μία ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα, σε ρυθμό 2,1% από 3,1% τον Μάιο.

Η υποχώρηση της ακρίβειας των τροφίμων σε επίπεδα κάτω και από τον γενικό πληθωρισμό δείχνει πως το φαινόμενο εν μέρει αποκλιμακώνεται από τα υψηλά που άγγιξε τα προηγούμενα δύο χρόνια, πλήττοντας σοβαρά τα οικονομικά των ελληνικών νοικοκυριών.

Η εικόνα είναι καλύτερη σε μία σειρά από προϊόντα, των οποίων οι τιμές μειώθηκαν, συγκρατώντας έτσι τον δείκτη τροφίμων από μεγαλύτερη άνοδο, καθώς δεν λείπουν ακόμα οι πολύ μεγάλες αυξήσεις σε άλλα είδη.

Συγκεκριμένα, μειώσεις παρατηρήθηκαν τον Ιούνιο στην κατηγορία των βρώσιμων ελαίων, πλην ελαιόλαδου, όπου οι τιμές κατρακύλησαν κατά 11%.

Μεγάλη υποχώρηση σημείωσαν και οι τιμές των νωπών φρούτων τα όποια έγιναν κατά 7,4% πιο φθηνά, ενώ και οι πατάτες μείωσαν τις τιμές τους κατά 5,7%.

Πιο φθηνά ήταν τον προηγούμενο μήνα και η κατηγορία των λοιπών τροφίμων (-2%) τα γαλακτομικά και αυγά κατά 1,4%, ενώ πτωτικά κινήθηκε και το ψωμί και τα δημητριακά (-0,6%).

Ποια τρόφιμα επιμένουν ανοδικά

Οι ανωτέρω μειώσεις λειτούργησαν ως αντιστάθμισμα στις αυξήσεις έτσι ώστε ο δείκτης των τροφίμων να περιοριστεί σε ανοδο 2,1%.

Ωστόσο, και οι αυξήσεις άλλων ειδών δεν είναι αμελητέες.

Πρώτο και «καλύτερο» το ελαιόλαδο το οποίο για άλλον μήνα συνέχισε το ράλι τιμών καθώς αυξήθηκε 54,8% τον Ιούνιο.

Το μεταλλικό νερό, τα αναψυκτικά και οι χυμοί φρούτων ακρίβυναν κατά 8,1%, τα νωπά ψάρια γνώρισαν ανατίμηση κατά 7,23% και οι κατηγορίες των ζάχαρη-σοκολάτα-γλυκά-παγωτά και τα κατεψυγμένα λαχανικά ενισχύθηκαν κατά 6,5%.

Ο καφές, το τσάι και το κακάο έγιναν πιο ακριβά κατά 1,7% ενώ και τα κρέατα αυξήθηκαν κατά 1,54%.

Νewsit

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr