Συντάξεις: Τι αύξηση να περιμένουν όσοι λαμβάνουν λιγότερα από 700 ευρώ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντάξεις: Τι αύξηση να περιμένουν όσοι λαμβάνουν λιγότερα από 700 ευρώ

Πόσες θα είναι οι αυξήσεις που θα γίνουν στις συντάξεις όσων παίρνουν κάτω από 700 ευρώ

Έξτρα αυξήσεις θα λάβουν οι συνταξιούχοι κάτω των 700 ευρώ, το 2023, πέρα από τις έκτακτες ενισχύσεις – την επιταγή ακρίβειας δηλαδή τον Δεκέμβριο.

 

Στον ΕΦΚΑ έχει ήδη ξεκινήσει η χαρτογράφηση με την καταγραφή της προσωπικής διαφοράς να «τρέχει» ανάλογα την εισοδηματική κατηγορια, δηλάδη τι ισχύει για όσους έχουν 500, 600, 700 ευρώ κ.ο.κ. κύρια σύνταξη, με λίγα λόγια ποιοι πρόκειται να δουν αύξηση στην τσέπη και ποιοι μόνο στα χαρτιά.

Σχετικά με το ύψος της αύξησης, αυτη η απόφαση θα ληφθεί ανάλογα με την πορεία των οικονομικών μεγεθών και τα δημοσιονομικά περιθώρια.

Σύμφωνα με τον νόμο εξάλλου: «το συνολικό ποσό της σύνταξης αυξάνεται από την 1-1-2023 κατ’ έτος, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, με βάση συντελεστή που προκύπτει από το άθροισμα του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του ΑΕΠ συν το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους, διαιρούμενου διά του δύο».

Όπερ μεταφράζεται γύρω στο 7% με τους συνταξιούχους να ευνοούνται από τον υψηλό πληθωρισμό αλλά και την αύξηση του ΑΕΠ.

Ο υπουργός Εργασίςα Κωστής Χατζηδάκης έχει τονίσει στο παρελθόν ότι το ποσοστό της αύξησης αναμένεται να είναι σημαντικά πάνω από το 6%.

Παρόλαυτα δεν θα δουν όλοι αυξήσεις. Όπως εκτιμούν στον ΕΦΚΑ, περίπου 850.000 συνταξιούχοι δεν δικαιούνται αυξήσεις, καθώς διατηρούν μεγάλη προσωπική διαφορά, η οποία προέκυψε μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεων. Τι σημαίνει αυτό; Οτι η σύνταξη που λαμβάνουν είναι υψηλότερη από αυτή που θα έπαιρναν εάν ο υπολογισμός της είχε γίνει με βάση τα όσα προβλέπονται στον νόμο Κατρούγκαλου. Η διαφορά αυτή ονομάζεται «προσωπική διαφορά» και είναι ουσιαστικά το «κλειδί» που ανοίγει ή κλειδώνει την πόρτα των αυξήσεων και καθορίζει εν πολλοίς και το ποιοι θα λάβουν πραγματικές και ποιοι λογιστικές αυξήσεις.

Ειδικότερα, οι παλαιοί συνταξιούχοι που έχουν θετική προσωπική διαφορά, μεγαλύτερη των 60 με 70 ευρώ, εκτιμάται ότι δεν θα δουν καμία καθαρή αύξηση το 2023. Σε αυτούς τους ασφαλισμένους, όπως εκτιμούν οι ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης, συγκαταλέγονται και πολλοί με συντάξεις κοντά στα 700 με 800 ευρώ. Πρόκειται άλλωστε για την κατηγορία που θα λάβει φέτος, για πρώτη φορά, την επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ, καθώς ύστερα από εισηγήσεις και του υπουργείου Εργασίας αυξήθηκαν τα εισοδηματικά κριτήρια, διευρύνοντας έτσι τους δικαιούχους.

Υπάρχουν βέβαια και πάνω από 1,2 εκατ. συνταξιούχοι που δεν έχουν προσωπική διαφορά. Αυτοί θα δουν αυξήσεις και μάλιστα έπειτα από δώδεκα ολόκληρα χρόνια. Κάπου στο ενδιάμεσο, περισσότεροι από 250.000-350.0000 συνταξιούχοι είτε θα δουν την προσωπική τους διαφορά να μηδενίζεται είτε θα λάβουν πολύ μικρές αυξήσεις.

Πάνω από 6% η αύξηση

Σημαντικά μεγαλύτερο του 6% θα είναι το ποσοστό της αύξησης στις συντάξεις από το νέο έτος, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη ο οποίος μίλησε πρόσφατα σε τηλεοπτική εκπομπή.

«Είπε ο πρωθυπουργός ότι η αύξηση θα είναι τουλάχιστον  6%. Εγώ σας λέω ότι θα είναι παραπάνω. Πόσο παραπάνω; Θα το ξέρουμε όταν θα κλείσει η χρονιά», τόνισε χαρακτηριστικά. Στην τσέπη τους θα δουν αυξήσεις τα 2/3 των συνταξιούχων και όπως είπε ο υπουργός Εργασίας, η αύξηση θα είναι «σημαντική». Το υπόλοιπο 1/3, που έχει μεγάλη προσωπική διαφορά, θα την «ροκανίσει», αλλά «δεν είναι μόνο αυτή η αύξηση που δίνεται, είναι και η κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, που αφορά το 40% των συνταξιούχων, όσοι έχουν πάνω από 12.000 ετήσιο εισόδημα».

«Επομένως, μπορεί να υπάρχουν συμπολίτες μας, και θα είναι πάρα πολλοί , οι οποίοι δεν θα δουν μεν αύξηση από το πρώτο σκέλος των αυξήσεων που είπαμε, θα ροκανίσουν απλώς την προσωπική τους διαφορά, αλλά θα δουν κέρδος από την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία μπορεί να έχει σε ορισμένους όφελος ακόμη και 500, 600  και 700 ευρώ. Σε περιπτώσεις που έχουμε εισοδήματα 20 και 25.000 ευρώ. Είναι και η 4η δόση επανυπολογισμού του νόμου Βρούτση, είναι έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 250 ευρώ που θα δοθεί τα Χριστούγεννα. Αρα, πολλοί συνταξιούχοι θα δουν από τον Ιανουάριο μια 13η σύνταξη», υπογράμμισε ο υπουργός.

Μάλιστα τόνισε πως λίγοι  συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις που θα ξεπερνούν και τη 13η σύνταξη.

Σχετικά με το αν θα αυξηθεί η εθνική σύνταξη ο κ Χατζηδάκης απάντησε: «Ναι, θα ακολουθήσει».

 

 

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr