Εύβοια: «Δεν είναι βέβαιο πως ο σεισμός των 5 Ρίχτερ ήταν ο κύριος» -Η νέα ανάλυση Παπαδόπουλου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εύβοια: «Δεν είναι βέβαιο πως ο σεισμός των 5 Ρίχτερ ήταν ο κύριος» -Η νέα ανάλυση Παπαδόπουλου

Ολοκληρώθηκε η ανάλυση της σεισμικής ακολουθίας από τον σεισμολόγο Γεράσιμο Παπαδόπουλο, για τον σεισμό στην Εύβοια.

O σεισμός μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην περιοχή νότια – νοτιοανατολικά του οικισμού Ζάρακες της Εύβοιας, ο οποίος έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αττική, προκαλεί προβληματισμό στους επιστήμονες, που σημειώνουν ότι χρειάζεται καλή αξιολόγηση των στοιχείων.

Ιδιαίτερα ανήσυχοι εμφανίζονται οι σεισμολόγοι για το άγνωστο ρήγμα στον Νότιο Ευβοϊκό. Με σημερινή του ανακοίνωση ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ανέφερε χαρακτηριστικά πως η ανάλυση της σεισμικής ακολουθίας, δείχνει πως το πιθανότερο σενάριο, αλλά όχι ακόμη το βέβαιο, είναι ότι ο σεισμός Μ=5,0 μάλλον ήταν ο κύριος.

Δείτε αναλυτικά όσα αναφέρει ο σεισμολόγος:

Ολοκληρώθηκε η ανάλυση της σεισμικής ακολουθίας. Τα συμπεράσματά μας συνοψίζονται στα εξής.
1. Από τις 25.10.2022 που ξεκίνησε η διέγερση, μέχρι τη γένεση του ισχυρότερου σεισμού μεγέθους Μ=5,0 (βράδυ 29.11.2022), η ακολουθία χαρακτηρίστηκε από γνωρίσματα που είναι τυπικά για τις προσεισμικές ακολουθίες (βλ. σχήμα). Συνεπώς, δεν ευσταθούσε η “επίσημη” εκτίμηση ότι ο πρωινός Μ=4,7 “κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός”.
2. Μετά τη γένεση του σεισμού Μ=5,0 η ακολουθία άρχισε να εμφανίζει χαρακτηριστικά που τα συναντάμε σε μετασεισμικές ακολουθίες. Συνεπώς, το πιθανό σενάριο, αλλά όχι ακόμη το βέβαιο, είναι ότι ο σεισμός Μ=5,0 μάλλον ήταν ο κύριος.
3. Επιβάλλεται να επαληθευτεί η μετασεισμική φύση της εξελισσόμενης ακολουθίας, και προς το σκοπό αυτό η ανάλυσή μας θα συνεχιστεί.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr