Πανελλήνιες 2021: Σωτήρια τρικς για τα μην τα «χάσετε» την ώρα της μάχης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πανελλήνιες 2021: Σωτήρια τρικς για τα μην τα «χάσετε» την ώρα της μάχης

Τι πρέπει να σκέφτεται ένα παιδί που δίνει πανελλήνιες εξετάσεις όταν το στρες του «θολώνει» το μυαλό; Πώς μπορεί να διαχειριστεί κανείς την πίεση που αισθάνεται από τους γονείς και σημαντικούς άλλους εν αναμονή των εξετάσεων που απορροφούν πολύ χρόνο από τη ζωή του; Σωτήρια τρικς για τα μην τα χάνετε την ώρα της μάχης.

Η ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια Δήμητρα Μουντάκη έδωσε σωτήριες οδηγίες που τα παιδιά πρέπει να έχουν κατά νου για το καλό της ψυχικής τους υγείας.

Μαγική συνταγή δεν υπάρχει, ωστόσο υπάρχουν κάποια «κόλπα» που μπορεί να έχουν κατά νου τα παιδιά ώστε να μην «χάσουν τον…μπούσουλα» λόγω άγχους.

Οι πανελλήνιες δεν είναι μονόδρομος» είπε η Δήμητρα Μουντάκη, ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια ερωτηθείσα τι πρέπει να έχουν αρχικά στο μυαλό τους οι υποψήφιοι.

Η ειδικός είπε στο news4health ότι υπάρχουν τρόποι ώστε να αποβάλλουν οι υποψήφιοι το στρες που προέρχεται τόσο από τις δικές τους σημαντικές φωνές, όσο από τις φωνές των… γονιών τους που τα πιέζουν για να αριστεύσουν. Παράλληλα θέλησε να τονίσει ότι ότι η ανάπαυση και ο χρόνος με τον εαυτό τους είναι πολύ σημαντική.

Τι συμβουλεύει η ειδικός για τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2021

Τι μπορεί να σκέφτεται ένας μαθητής που δίνει πανελλήνιες εξετάσεις ώστε να μειώσει το στρες που αισθάνεται;

«Είναι τόσο έντονες οι κοινωνικές νόρμες που μας κάνουμε να νιώθουμε ότι οι πανελλήνιες είναι η μόνη επαγγελματική διέξοδος για τη ζωή μας. Παλαιότερα μπορεί να ήταν πολύ πιο έντονη η πίεση από τον κοινωνικο περίγυρο, ώστε να επιλέξουμε έναν επαγγελματικό προσανατολισμό, ωστόσο, σήμερα οι επιλογές είναι πολύ περισσότερες. Πρέπει να βγάλουμε από τη σκέψη μας το εμπόδιο ότι οι πανελλήνιες είναι μονόδρομος», τόνισε η ψυχολόγος.

Και υπογράμμισε: «Έχει πολύ μεγάλη σημασία η προσπάθεια και είναι φυσιολογικό να υπάρχει άγχος γιατί όσο μεγαλύτερες ευθύνες προσωπικές έχουμε πάρει, τόσο μεγαλώνει το άγχος μας. Σε καθε προσπάθεια μπορεί να υπάρξει και η επιτυχία, αλλά και ένα όχι και τόσο καλό αποτέλεσμα. Τα παιδιά πρέπει να έχουν κατά νου ότι η επαγγελματική ζωή δεν τελειώνει εκεί και ότι σήμερα υπάρχει πια η δυνατότητα να κάνουν πολλά παραπάνω βήματα».

Τι μπορεί να κάνει ένα παιδί όταν πιέζεται από τους γονείς του για να αριστεύσει και όχι απλά να προσπαθήσει στις πανελλαδικές;

«Οι φωνές των άλλων γύρω μας αρκετές φορές μας επηρεάζουν. Όσο πιο κοντινές είναι αυτές οι φωνές τόσο πιο μεγάλη η επίδρασή τους πάνω μας. Οι γονείς ειδικότερα που εμπλέκονται αρκετά στην προσπάθεια αυτή των παιδιών τους τα «φορτώνουν» με περισσότερο άγχος.

Είναι πολύ βασικό, – δεν είναι εύκολο ωστόσο να συμβεί – να έχουν στο μυαλό τους τα εξής:

Tι θέλω εγώ να κάνω;
Ποιες είναι οι δικές μου οι φωνές πέρα από τον δικό μου περίγυρω;
Αν κλείσω τα μάτια μου, πέρα από τους άλλους τι βαθμός μου αρέσει εμένα; Είμαι ευχαριστημένος με αυτόν;
Τι μου αρέσει εμένα;
Τι είναι πιο σημαντικό, η ψυχική υγεία ή η επαγγελματική επιτυχία;
Όσο περισσότερες προσδοκίες έχει ένα παιδί, τόσο μεγαλύτερες οι ευθύνες και το άγχος» υπογράμμισε η Δήμητρα Μουντάκη.

Υπάρχει κάποια…τεχνική που μπορεί να έχει κατά νου ο μαθητής που έχει στρες ή και ακόμα κρίσεις πανικού ώστε να αποβάλλει το άγχος του;

«Είναι σημαντικό το παιδί να ξεχωρίσει τις φωνές τις δικές του από αυτές του περιβάλλοντός του. Δεν είναι εύκολο γιατί οι φωνές αυτές γίνονται κομμάτι μας, ειδικά αυτές των σημαντικών άλλων. Πρέπει να έχει στο νου: τι μου αρέσει εμένα να κάνω; είπε χαρακτηριστικά για να εξηγήσει επίσης ότι:

«Μία ώρα την ημέρα ανάπαυσης είναι πολύ σημαντική. Η υπερπροσπάθεια φέρνει άγχος και δίνει αρνητικά αποτελέσματα. Ο χρόνος με τον εαυτό μας είναι σημαντικός, ώστε να μπορούμε να αναπλαισιώνουμε την κατάσταση. Είτε είναι μουσική, είτε είναι ζωγραφική, είτε η κουβέντα με φίλους, η βόλτα, ο χορός, είτε απλά να καθίσω στο κρεβάτι μου και να κοιτάξω ένα βίντεο και να αδειάσει το μυαλό μου είναι πολύ σημαντικό».

Κλείνοντας είπε: «Όποια δραστηριότητα θεωρήσει το παιδί ότι του ταιριάζει είναι σημαντική. Από εκεί και πέρα η ψυχολογική υποστήριξη πιο δύσκολων περιπτώσεων που βιώνουν πολύ πιο έντονα το άγχος γενικά είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντική».

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr