Επιχείρηση «θερμοστάτης»: Bonus για όσους εξοικονομούν ενέργεια, πέναλτι για τους αμειλείς
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιχείρηση «θερμοστάτης»: Bonus για όσους εξοικονομούν ενέργεια, πέναλτι για τους αμειλείς

Η επιχείρηση «θερμοστάτης» μπαίνει σε εφαρμογή και στην Ελλάδα, που λαμβάνει μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας μετά την Ισπανία και την Ιταλία.

Τα μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας που αφορούν νοικοκυριά και φορείς του δημοσίου ανακοίνωσαν από το υπουργείο Περιβάλλοντος, οι υπουργοί Ενέργειας-Περιβάλλοντος, και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κυρίων Κώστα Σκρέκα και Θεόδωρου Σκυλακάκη και της Γενικής Γραμματέως Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρας Σδούκου για το Πρόγραμμα Εξοικονόμησης Ενέργειας στο Δημόσιο. Στη συνέντευξη συμμετείχε και ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Σκρέκας η κυβέρνηση προχωρά σε συστηματοποίηση προσπάθειας εξοικονόμησης ενέργειας σε τρεις άξονες:

1. Δημιουργούμε ένα ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης της κατανάλωσης ενέργειας.

2. Προωθούμε άμεσα μέτρα με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης κατά 10% και κατά 30% έως το 2030.

3. Θεσπίζουμε κίνητρα στους φορείς του δημοσίου για την επίτευξη στόχων εξοικονόμησης ενέργειας.

Από την πλευρά του ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι όταν αυξάνεται η τιμή ενός αγαθού, πρέπει να κάνουμε οικονομία.

Η δαπάνη του δημοσίου για ενέργεια έφτασε το 2021 χωρίς φόρους και τέλη τα 800 εκατ. ευρώ, γιατί προτεραιότητα μας είναι η στήριξη στα νοικοκυριά, τόνισε και σημείωσε ότι τα μέτρα που προτείνουμε θα έπρεπε ήδη να γίνονται και για περιβαλλοντολογικούς λόγους.

Σύμφωνα με αυτό, σε πρώτη φάση θα μπει «κόφτης» στα κλιματιστικά στα δημόσια κτίρια. Συγκεκριμένα, τα κλιματιστικά το καλοκαίρι δε θα πρέπει να έχουν θερμοκρασία κάτω από 26-27 βαθμούς Κελσίου και το χειμώνα κάτω από 19 βαθμούς Κελσίου.

Επιπλέον, θα γίνεται έλεγχος στα δημόσια κτίρια για την εφαρμογή του μέτρου συγκρίνοντας τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος του 2021 με αυτούς του 2022.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr