Εύβοια: Αυξημένη η τιμή του λαδιού – Ξεπερνάει τα 5 ευρώ το κιλό
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εύβοια: Αυξημένη η τιμή του λαδιού – Ξεπερνάει τα 5 ευρώ το κιλό

Δεν έμεινε ανεπηρέαστο ούτε το ελαιόλαδο στην Εύβοια από το κύμα ακρίβειας που μαστίζει την ελληνική κοινωνία

Ανησυχητική είναι η εικόνα που έρχεται από τους ελαιοπαραγωγούς της Εύβοιας με την τιμή του ελαιολάδου να παίρνει τον ανήφορο καθώς μεγάλες είναι οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας που μαστίζει και τους επαγγελματίες με τις πρώτες ύλες και τα έξοδα για τη συγκομιδή αλλά και τα ελαιοτριβεία να έχουν αυξηθεί.

Σε αυτό το πλαίσιο η τιμή του λαδιού στην Εύβοια έχει ξεπεράσει τα 5 ευρώ, αφού σε πολλές περιπτώσεις φτάνει ακόμη και τα 6 ευρώ το λίτρο, ενώ τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί είναι πολύ μεγάλα με τη συγκομιδή να μην έχει καν αρχίσει για αρκετούς.

Μάλιστα ένα ποσοστό της αύξησης της τιμής του λαδιού οφείλεται και σε αυτό αλλά και στον ίδιο τον καρπό, του οποίου η ποιότητα λόγω αυξημένης ζέστης και ξηρασίας δεν είναι τόσο καλή σε σχέση με άλλες χρονιές.

Η αύξηση της τιμής του ελαιολάδου ωστόσο έχει επηρεαστεί και από τη μεγάλη έλλειψη εργατικών χεριών στην Εύβοια, κάτι που οι παραγωγοί έχουν επισημάνει εδώ και πολύ καιρό.

Παρόλο που μέχρι πρότινος το εργατικό δυναμικό στην Εύβοια ήταν πολύ μεγάλο και η διαδικασία προχωρούσε με εξαιρετική μεθοδικότητα, χρόνο με το χρόνο αυτό έχει αλλάξει και πλέον τα εργατικά χέρια είναι αισθητά μειωμένα, σε σημείο που πολλοί παραγωγοί αναγκάζονται να επιστρατεύουν συγγενείς και φίλους για τη συγκομιδή του καρπού, αλλιώς θα αναγκαστούν να αφήσουν τα δέντρα φορτωμένα και να κινδυνέψουν να χάσουν τη σοδειά μίας ολόκληρης χρονιάς.

Παράλληλα ακόμα και τα άτομα τα οποία προσφέρονται για να μαζέψουν τις ελιές ζητούν αρκετά μεγάλα μεροκάματα όπως πχ σε περιοχή της Εύβοιας που ζευγάρι εργατών ζήτησε 110 ευρώ την ημέρα και φαγητό για να συνεισφέρουν στη συγκομιδή της ελιάς.

Ενδεικτικό παράδειγμα της κατάστασης φέτος στην Εύβοια είναι το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα, σε πολλές περιπτώσεις συνεχίζεται η συγκομιδή της ελιάς, καθώς μετά την πρόσφατη κακοκαιρία της προηγούμενης εβδομάδας πήγε αρκετά πίσω τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr