Κουτσούμπας: Να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των πυρόπληκτων κατοίκων της Β. Εύβοιας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουτσούμπας: Να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των πυρόπληκτων κατοίκων της Β. Εύβοιας

Η τοποθέτηση του Δημήτρη Κουτσούμπα έγινε με αφορμή τον νέο κλιματικό νόμο που ήρθε για συζήτηση και ψήφιση στο Κοινοβούλιο.

Tα αιτήματα των πυρόπληκτων κατοίκων της Βόρειας Εύβοιας, που ένα χρόνο μετά την καταστροφική πυρκαγιά καρδιοχτυπούν κάθε φορά που βρέχει λόγω της έλλειψης αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων, μετέφερε στη Βουλή ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος πρόσφατα επισκέφθηκε την περιοχή.

Η τοποθέτηση του Δημήτρη Κουτσούμπα έγινε με αφορμή τον νέο κλιματικό νόμο που ήρθε για συζήτηση και ψήφιση στο Κοινοβούλιο. Στην πρωτολογία του ανέφερε πως στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο «δεν υπάρχει ούτε ένα άρθρο, ούτε μια παράγραφος, που να προβλέπει αυξημένα κονδύλια και σφιχτά χρονοδιαγράμματα για την ενίσχυση της αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας».

Αντιθέτως, αυτό που υπάρχει είναι η υποχρεωτική ασφάλιση των κτιρίων που βρίσκονται σε επικίνδυνες από πλημμύρες ή πυρκαγιές περιοχές. «Δηλαδή, ό,τι προβλέπει η επαίσχυντη πολιτική της κυβέρνησης συνολικά για την προστασία της ανθρώπινης ζωής: Την περιβόητη Ατομική Ευθύνη!», όπως κατήγγειλε.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ανέφερε πως στη συνάντηση που είχε στο Μαντούδι με τους φορείς της περιοχής είδε την αγανάκτηση τους, καθώς «κανένα ουσιαστικό έργο αντιπλημμυρικής προστασίας δεν έχει γίνει, κανένα έργο που να προστατεύει τη ζωή των κατοίκων από τον κίνδυνο πλημμυρών, κατολισθήσεων». Συμπλήρωσε πως τα μικρής έκτασης αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση «καλύπτουν μόλις το 20-25% της περιοχής που έχει πληγεί».

Παράλληλα, όπως σημείωσε, «κοντεύει ένας χρόνος και ακόμα εκκρεμούν οι αποζημιώσεις για τις ζημιές σε σπίτια, καλλιέργειες, σταβλικές εγκαταστάσεις, αποθήκες, μηχανήματα και άλλα. Εκκρεμούν οι ενισχύσεις για τις αναγκαίες ζωοτροφές και μελισσοτροφές για τους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους της περιοχής. Καμιά αποζημίωση δεν υπάρχει ούτε για τους μικρούς επαγγελματίες του τουρισμού, στα ενοικιαζόμενα δωμάτια και την εστίαση, στους εργαζόμενους όλων των κλάδων που επλήγησαν, είτε άμεσα είτε έμμεσα». Ακόμη, δεν υπάρχει καμιά δέσμευση για την ικανοποίηση του αιτήματος των ρετσινάδων – δασεργατών για μόνιμη απασχόληση για δεκαπέντε έτη.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς, επιχείρησε να παρουσιάσει μια ωραιοποιημένη κατάσταση, υποστηρίζοντας πως τα αντιδιαβρωτικά έργα έχουν ολοκληρωθεί. Όμως, ακόμα και με τη δική του «κοπτοραπτική», αυτά τα έργα δεν καλύπτουν το σύνολο των καμένων εκτάσεων. Τα δε αντιπλημμυρικά έργα είναι ακόμη σχέδια επί χάρτου, αφού, όπως ο ίδιος ανέφερε, στην περιοχή της Λίμνης προκηρύχθηκαν, ενώ στην Ιστιαία έχουν προκηρυχθεί τα μισά.

Να παρθούν τώρα μέτρα στη Β. Εύβοια

Απαντώντας στον υφυπουργό, ο Δημήτρης Κουτσούμπας υπογράμμισε (δείτε πάνω το video): «Μια κουβέντα μόνο. Κοιτάξτε δεν ξέρω τα στοιχεία του κ. Αμυρά, βεβαίως ο πρωθυπουργός του δεν είναι εδώ για να απαντήσει, όπως έπρεπε να κάνει. Τον άκουσα προσεκτικά. Όμως δεν ψεύδονται ούτε οι δήμαρχοι ούτε οι Επιτροπές των κατοίκων και πυρόπληκτων στη Βόρεια Εύβοια, ούτε οι μαζικοί φορείς, ούτε οι ίδιοι οι δασεργάτες, ούτε οι εργαζόμενοι της Πυροσβεστικής, γιατί συναντήθηκα με όλους αυτούς, με τους κτηνοτρόφους επίσης, τους μελλισοκόμους, με άλλους εργαζόμενους που ζουν, παλεύουν, ματώνουν σε αυτόν τον τόπο.

Τα λίγα αντιδιαβρωτικά έργα, που έγιναν μέσα σε ένα χρόνο, δεν καλύπτουν στοιχειωδώς το πρόβλημα που δημιουργείται από τις συνεχείς βροχοπτώσεις όλο το χειμώνα, που συνεχίζονται ακόμα, μέχρι την προηγούμενη βδομάδα, αντίθετα δημιουργούν και κατολισθήσεις και θα πρέπει η κυβέρνηση να επιληφθεί του θέματος. Το ζήτημα με τους δασεργάτες, για παράδειγμα και τους ρετσινάδες, που υποσχέθηκε για εφτά χρόνια ότι θα τους πάρει να δουλέψουν μέσα στο δάσος, δεν έχει προχωρήσει, δεν έχει προχωρήσει για όλους. 200 απ’ τους 700 περίπου είναι εκτός εντελώς, επίσης είναι άλλοι άνθρωποι που έπρεπε να συνταξιοδοτηθούν ή συνταξιοδοτούνται σε δυο χρόνια και επίσης εκκρεμεί η επίλυση του ζητήματος. Μου το έθεσαν και έχουμε ξεχωριστή Ερώτηση από τους βουλευτές μας, για να επιλυθεί το ζήτημα γιατί φτάνουν στη συνταξιοδοτική περίοδο και κυρίως δεν έχουν μπει μέσα στο δάσος για να το καθαρίσουν και τα καμένα και τα καθαρά. Γιατί αυτοί το ξέρουν και εθελοντικά ζητάνε και να δουλεύουν βέβαια και να πληρώνονται, όπως αρμόζει, με πλήρη δικαιώματα.

Άρα όλα αυτά είναι ένα σύνολο μέτρων, αν θέλουμε να επιλύσουμε, μιας και φτάνουμε πάλι στην αντιπυρική περίοδο. Ποια αντιπυρική περίοδο; Είμαστε μέσα ήδη, τελείωσε ο Μάης, μπαίνει ο Ιούνης. Αν θέλουμε να λύσουμε προβλήματα μετά πλημμυρών, βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων αργότερα, θα πρέπει τώρα να παρθούν μέτρα ενίσχυσης της Πυροσβεστικής, επίλυσης των αιτημάτων των κατοίκων, τα έχει η κυβέρνηση, μένει να τα υλοποιήσει».

Ακολουθήστε το evima.gr στο Google News

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για την Εύβοια

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις για την Ελλάδα και τον Κόσμο στο evima.gr